Плевнелиев: Не се боря за постове и заплата, искам да съм полезен

Снимка: БГНЕС

"Не се боря за заплата и за постове, но ако мога да бъда полезен на България и на обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя ". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод коментарите, че е сред вероятните приемници на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, след обявеното от нея предстоящо оттегляне от поста.

Още в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че Плевнелиев няма да бъде предложен за еврокомисар, тъй като трябва да остане на президентския пост до края на януари.

"Надявам се през последната година и половина на всички да е станало ясно кой съм аз и за какво се боря. Не съм станал министър и президент заради високите заплати или заради представителността и високите позиции. Аз влязох в българската политика, за да бъда полезен, за да търся смисъла и след като аз съм първият български държавен глава, отказал с ясни аргументи да се кандидатира за втори мандат веднага след първия", заяви Плевнелиев.

Държавният глава говори пред журналисти в Пловдив, където откри първата годишна конференция за производствени инвестиции "Doing Business in Bulgaria”.

Кристалина Георгиева обяви, че напуска Еврокомисията, за да се върне на висш пост в Световната банка, но ще продължи да изпълнява задълженията си до края на годината. Кристалина Георгиева в момента е зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и финанси. Този ресор обаче не е гарантиран за следващия български комисар.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?