Плевнелиев: Не сме най-корумпирани в ЕС, да спрем да се самозаклеймяваме

"Ние, българите, не сме най-корумпираните в ЕС и трябва да спрем да се самозаклеймяваме!", декларира президентът Росен Плевнелиев в четвъртък по време посещение в Пловдив.

По думите му в България не трябва да имаме ниското самочувствие, че сме най-корумпирани.

Крайно време е България да адресира проблема с корупцията по високите етажи на властта, призова държавният глава и даде за пример Румъния, където вече има осъдени 92-ма от най-висшия държавен ешелон.

"А колко са осъдените в България, е друга тема. Корупцията по високите етажи на властта трябва да бъде поставена на фокус не просто на думи, но и на дела от избраната от Народното събрание антикорупционна комисия и новият Висш съдебен съвет. Много се надявам тази антикорупционна комисия да не е партизирана и политизирана, а наистина да може да работи експертно и да даде достатъчно данни по веригата към съответните компетентни органи. След като Румъния си е свършила работата, би трябвало и България да го направи", каза Росен Плевнелиев.

Корупция има навсякъде по света, когато става въпрос за много пари, допълни той.

"Ако погледнете еврофондовете и тяхното управление през последните три години, ще видите, че България се справя по-добре от много други европейски държави. Това означава, че ние имаме повод да не се самозаклеймяваме винаги, че сме най-корумпираните, защото не сме. От друга гледна точка имаме проблем - в една Румъния има над 92-а осъдени по високите етажи на властта за корупция, колко са в България, е друга тема", каза още президентът Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?