Президентът се разграничи от вицепрезидента

Плевнелиев не желае повече права и не се ангажира с позиция за отпадането на доживотния затвор

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се разграничи в петък от позициите на вицепрезидента Маргарита Попова за "огромен дефицит" в конституцията, свързан с правата на държавния глава, и за необходимостта да отпадне наказанието "доживотен затвор без право на замяна".

 

Плевнелиев заяви в петък, че няма да иска поправки в Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава. Само преди два дни Попова обяви, че конституцията има "огромен дефицит", защото позволява на държавния глава само веднъж да блокира избора на ВСС на главен прокурор и на председатели на Върховния касационен и Върховния административен съд.

 

Според Плевнелиев Конституцията е балансирана, защитава интересите на всички институции в държавата и като цяло работи добре. Затова държавният глава няма намерение дори да повдига дебат за промяната ѝ.

 

"Като президент ще потвърдя позицията, която имах като кандидат-президент - тогава излязох пред българския народ и казах, че за мен не е необходимо и, ако бъда избран за президент, няма да искам поправки в Конституцията", посочи Плевнелиев.

 

Той даде заявка наскоро, че може да не приеме нито един от сегашните трима кандидати за главен прокурор, ако те се окажат неподходящи. Правото на държавния глава да налага вето обаче е ограничено, като той може само веднъж да отхвърли избрания от ВСС кандидат.

 

Президентът не подкрепи и позицията на Попова за отмяна на доживотния затвор без замяна. В това отношение обаче коментира, че има нужда от дебат по темата и да бъдат чути повече аргументи. Той се въздържа от позиция по темата в момента, като каза, че не е "за", не е "против" и ще изчака дебатите и след това ще се произнесе.

 

"За мен е важно в нашата държава нещата да се случват не защото един или двама са ги пожелали, а защото обществото и институциите са се обединили и са намерили правилното решение. Не искам да предопределям една толкова важна тема, но искам да дам шанс и платформа на много гласове и аргументи да бъдат чути и оттам нататък да се вземе решение", каза Плевнелиев.

 

Правосъдният министър Диана Ковачева съобщи преди ден, че в проекта за нов Наказателен кодекс, който в момента се разработва, наказанието "доживотен затвор без право на замяна" вероятно ще отпадне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?