Плевнелиев: Никой не иска да допусне влошаване на отношенията между ЕС и Русия

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Мюнхен за участие в 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Огромни са притесненията на всички в Мюнхен, че се отправяме към трайна нестабилност и влошаване на отношенията между ЕС и Русия, което никой не иска да допусне. Следващите дни ще бъдат решаващи", коментира държавният глава по повод участието си във форума на високо равнище.

Конференцията в баварската столица ще протече в контекста на кризата в Източна Украйна и ситуацията в Близкия изток, породена от действията на групировката "Ислямска държава".

"През последните 25 години Европа пише история - разширихме демокрациите си, укрепихме ги, гарантирахме човешките права и свободи. Днес обаче отново трябва да отстояваме ценностите си и, ако ние не пишем историята си, някой друг ще я напише вместо
нас. В тези времена сме длъжни да се върнем обратно към ценностите си, а не към сметките и интересите, длъжни сме да подкрепим всяко разумно действие за повече мир и за стабилност в региона и по света и за възстановяването на върховенството на закона", заяви още президентът.

Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който ще участва в конференцията като ключов говорител. В събота той ще направи изказване в дебата на тема "Конфликтът в Украйна и сигурността в Европа", заедно с колегите си от Финландия Саули Нийнистьо, от Литва Далия Грибаускайте и от Украйна Петро Порошенко.

Дискусията е с начало 16.30 часа българско време.

Споделяне

Още от България