Плевнелиев: Нужни са действия срещу първопричините за тероризма

Необходими са обединени действия срещу първопричините за тероризма, а не само срещу последствията, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията в Париж по повод 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО). След серията терористични атаки във френската столица на 13 ноември т. г. форумът промени дневния си ред и постави акцент върху търсенето на устойчиви решения за борбата с тероризма.

“Никой по света не се ражда терорист. Терористите се създават. Социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права са причините, които подхранват омразата и разделението. Има много млади хора, които нямат работа, нямат перспектива и цели в живота, а радикализмът е само на крачка разстояние“, посочи президентът.

Плевнелиев призова за подобряване и разширяване на обхвата на политиките на социална интеграция. Според президента именно маргинализацията позволява на екстремистките и радикални групи като “Ислямска държава“ да проникват в нашите общества и да удрят там, където боли най-много – по нашите ценности и начина ни на живот. “Маргинализацията не зависи от етническата принадлежност, религията или цвета на кожата. Трябва да предприемем политики и мерки, които ще предотвратят радикализацията на маргинализираните групи и ще осигурят по-добрата интеграция в местните общества чрез образование, диалог и активно гражданско поведение“, призова по време на форума българският президент.

Той посочи, че международната общност трябва да обнови Стратегията на ООН за борба с международния тероризъм и още веднъж да потвърди своята ангажираност с борбата с тероризма. “Спешно се нуждаем от приемането на План за действие, насочен към постигането на резултати“, заяви Плевнелиев.

В изказването си президентът Росен Плевнелиев призова, въпреки атаките, да не бъдат изоставени ценностите, в които парижани и всички европейци вярват – “свободата да бъдеш какъвто си и споделената вяра, че всички сме родени равни, за да живеем в разбирателство." Държавният глава посочи, че във всяко общество има някой, който би предпочел “меча пред перото“ и в името на Бог е готов да отнеме живота на невинни хора. “Но бруталното убийство няма нищо общо с Бог. Защото Бог е достатъчно мъдър да не позволява на никого да вярва, че може да доминира над другите“, заяви държавният глава.

“Терористичните атаки в Париж и тези, които бяха извършени по-рано през годината в различни части на света, показаха, че агресивният екстремизъм и радикализация преминават националните граници и никой не е в безопасност, заяви президентът.

Осигуряването на икономическа перспектива за засегнатите от конфликти общества е от първостепенна важност, заяви още Плевнелиев и изтъкна, че това е отговорност на цялата международна общност.

Възстановявайки се от две световни войни, обединена Европа има опита и капацитета да се превърне в лидер на това международно усилие, каза още държавният глава.

Президентът акцентира върху необходимостта от засилване на усилията за изграждането на институции, върховенството на закона и уважение към човешките права. Терористичните бойци със сигурност ще бъдат победени от международната антитерористичната коалиция, но тяхната идеология не може да бъде ликвидирана с оръжия. Тя може да бъде победена само чрез предлагането на по-добри идеи, образование и изграждането на толерантни общества, подчерта още в изказването си на форума държавният глава.

Плевнелиев допълни, че само ако загърби тесните си национални интереси и се обедини, международната общност ще победи в тази битка.

“Няма съмнение, че ние ще спечелим войната срещу тероризма. Но по-важното е да постигнем мир в зоните на конфликт“, каза президентът. Според държавния глава Обединена Европа би допуснала най-голямата си грешка, ако пренебрегне основните си ценности и допусне затварянето на границите си за тези, които са различни и чиито живот е в опасност.

“Ако постъпим така, значи терористите са победили. Това би означавало, че Париж никога няма да бъде същият - град на ярки светлини, на толерантност, на взаимно уважение и на мултикултурния диалог“, посочи президентът. Плевнелиев предупреди за надигащата се вълна от национализъм и популизъм в Европа.

“Подхранвани от страховете на хората, националистически партии набират сила, като проповядват нетолерантност, омраза и ксенофобия. Нека не им позволяваме да се възползват от атаките в петък, за да си осигурят краткосрочно политическо предимство“, допълни президентът. По думите на държавния глава, и най-голямото зло ще бъде спряно, когато хора с различни религиозни, етнически, културни и социални практики се обединят и заедно кажат “не“ на омразата.

Президентът благодари на ЮНЕСКО за последователните усилия в защита на културното наследство в Ирак, Сирия и по целия свят, както и за борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности. “ЮНЕСКО е уникална организация с важна роля. Ние всички разполагаме с правилните инструменти – насърчаване на културния и религиозен диалог, предотвратяване на радикализацията на младежите чрез образование за всички, споделяне на научното познание за по-доброто бъдеще на човечеството“, посочи Плевнелиев.

Споделяне

Още от България