Плевнелиев: Няма време за половинчати реформи, народът иска справедливост

Предприемачите да не разчитат на връзка, а институциите да решават проблемите на хората

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

“Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката. Време е политиците да изпълнят със съдържание думата “реформа“. Народът е жаден за справедливост и очаква реални резултати”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към нацията.

Той посочи, че демокрацията не може да бъде инсталирана отвън, а богатството не може да бъде подарено.

”Нека да подобрим демокрацията и си подредим държавата. Предприемачите да успяват по правилата, а не с връзки. Институциите да работят с лице към хората и да решават техните проблеми”, каза Плевнелиев.

По думите му в политиката компромисите понякога изглеждат трудни, друг път ненужни, но от тях има смисъл, ако са насочени към голямата цел – народът да живее по-добре, а държавата ни да бъде модерна, социално отговорна и справедлива.

”Прекалено дълго чакахме и сега сме по-нетърпеливи. Често бяхме лъгани и затова сме по-недоверчиви, но и помъдряхме. Знаем, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която мечтаеха дедите ни и каквато искаме да оставим за децата си. Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал”, заяви още държавният глава.

Той призова да бъде подкрепена всяка възможност гражданите да бъдат активна част от намирането на решенията за държавата.

”Именно тази енергия за промяна видяхме при гласуването на националния референдум. Близо 2 милиона българи казаха ”да“ не просто на електронния вот, а на демокрацията и на бъдещето. Това е безспорен успех за активното гражданско общество”, припомни президентът.

По думите му младите трябва да видят перспектива и да останат.

”Да почистим българското море, земя, природа. Да направим нашите градове и села по-модерни и уютни. Да дадем път на можещите и знаещите, на трудолюбивите и добрите, за да се множат делата им”, допълни той.

Той каза още, че живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света, а историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила.

”Оръжията не са аргумент, те са доказателство за липса на аргументи. Силният трябва да подаде ръка на слабия. Силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа. Успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек. Успех е да дадеш, а не да вземеш, успех е да постигнеш прогрес, да вършиш добро. В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си. Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи. Няма големи или малки народи, но има народи, които имат големи мечти и амбиции и точно те успяват”, каза Плевнелиев.

По думите му никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата.

”Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене. Нашите мечти са тясно свързани с мечтите на милиарди хора на планетата за мир, върховенство на закона и човешко развитие. Очакваме принципите на международния правов ред да се спазват от всички. Искаме международните дела да се решават чрез диалог и сътрудничество, а не чрез сфери на влияние. Трябва и богатите и бедните, и силните и слабите да усетят прогреса. Природата също трябва да спечели, за да ни има утре”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?