Плевнелиев обмисля инициативи за по-широки правомощия на президента

Президентът Росен Плевнелиев обмисля инициативи за разширяване правомощията на президентската институция. Това стана ясно след консултациите между държавния глава и представители на АБВ в петък.

Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин съобщи след разговорите, че държавният глава се съгласил, че президентската институция трябва да бъде извадена от сегашния контекст.

"Нашата позиция е ясна. Смятаме, че президентските правомощия би трябвало да бъдат увеличени. Двете пряко избрани институции – президент и парламент, би трябвало да има възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция. Това нещо обаче може да стане с промени, които да бъдат внимателно обсъдени", каза Калфин.

От АБВ са предложили на Плевнелиев да се създаде конвент, който да обсъди конституционни промени.

"Най-добре е президентът да има инициативата и да се създаде една институция като конвент, която да бъде самостоятелна и спокойно, широко, публично да обсъди конституционните промени. Той прие тази идея и ни каза, че мисли в подобна посока и вече е правил някои консултации", каза още Калфин.

На въпрос за информация за присъствието на бившия президент Георги Първанов в списък с вложители в КТБ, Калфин посочи, че това е поредната лъжа, която се тиражира в медиите, за да отвлече вниманието от тежкия проблем с КТБ.

Проблемът с КТБ е свързан не толкова с бъдещето на тази институция, а с това ,че тя е урок как не се управлява един процес на нестабилност на една финансова институция в държавата, каза председателят на ПГ на АБВ.

Калфин заяви, че от АБВ ще настояват за максимално открита информация какво се е случило с КТБ, защо се е наложило назначаването на квестори, какво е станало в тези четири месеца след назначаването им, къде са отишли средствата и откъде се появи тази огромна дупка. Това са въпроси, на които трябва да се намерят отговори и ще настояваме това да се прави под контрола на европейския банков орган, каза Калфин.

Споделяне

Още от България