Плевнелиев обмисля вето върху Закона за съдебната власт

До края на седмицата президентството ще има позиция по промените в Закона за съдебната власт, съобщи държавният глава Росен Плевнелиев в сряда.

"В президентството текат консултации и дебати по Закона за съдебната власт с водещи професори в Правния съвет. Представители на неправителствени организации днес ще се срещнат с мен по тази тема. Като президент ще консолидирам мнение на базата на експертното мнение на много хора, което ще ми отнеме може би още ден-два", каза Плевнелиев.

Миналата седмица управляващите гласуваха закона в пленарна зала и така не пожелаха да реформират "из основи" Висшия съдебен съвет (ВСС) като се въведе препоръчаният от ЕК пряк избор на членовете му. Освен това се циментира със закон възможността настоящият удобен състав на ВСС, остро критикуван и у нас, и в Брюксел за кадровата си политика, да избере следващия главен прокурор.

Евентуалното връщане на закона от президента може да свърши "добра работа" на правителството с оглед на очаквания в средата на юли доклад на ЕК за напредъка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието. Актът на президента ще бъде отчетен като сигнал за промяна на позицията на правителството, която обаче в никакъв случай не гарантира окончателното приемане на закона в искания от ЕК и съдийския съюз вид.

Споделяне

Още по темата

Още от България