Плевнелиев обмисля вето върху законова поправка в полза на ГМО-фуражите

Президентът Росен Плевнелиев обмисля дали да наложи вето върху Закона за фуражите заради отпадналото в последния момент задължение върху етикетите на смеските за хранена на животните да се изписва наличието на генномодифицирани организми (ГМО).

Екоорганизации изпратиха миналата седмица писмо до Плевнелиев, в което алармираха за проблема с гласувана на второ четене в парламентарната земеделска комисия редакция на един от предложените от Министерския съвет текстове и замяната на "и" с "или", която е променила смисъла му. Така производителите на фуражи с ГМО се освобождават от задължението да изписват тяхното наличие не само в придружаващата ги документация, но и и върху етикета и имат право на избор.

От Министерството на земеделието и храните обаче отрекоха поправката да е в полза на производителите на ГМО-фуражи и увериха, че напротив – затягал се контролът върху тези смески.

"За мен темата е сериозна и важна. Активирах Правния съвет в президентската институция, следях как тези текстове и промени минаха през парламента. Не съм съгласен и не мога да приема , че не трябва да се посочва съдържанието на ГМО и модифицирани храни, когато става въпрос дори и за фуражи", посочи Плевнелиев в понеделник.

Държавният глава каза, че се търси решение и допълни, че е възможно да има вето, но може и да се поеме ангажимент от парламента чрез промяна на друг закон, така че проблемът да се реши.

"Разбирам, че от парламента се индикира възможност и желание да се реши този проблем и по други начини - чрез промени в друг алтернативен закон", каза Плевнелиев.

В отговор на въпрос дали при съмнения около личността на бъдещия главен прокурор, ще откаже да подпише указ за назначаването му, Плевнелиев коментира, че е показал, че президентът не е безучастен, когато става въпрос за държавността и за най-важните институции, които я крепят.

Плевнелиев вече даде заявка, че може да не приеме избрания от Висшия съдебен съвет нов главен прокурор. Той обаче има право да налага вето само веднъж.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?