Плевнелиев обмисля вето върху законова поправка в полза на ГМО-фуражите

Президентът Росен Плевнелиев обмисля дали да наложи вето върху Закона за фуражите заради отпадналото в последния момент задължение върху етикетите на смеските за хранена на животните да се изписва наличието на генномодифицирани организми (ГМО).

Екоорганизации изпратиха миналата седмица писмо до Плевнелиев, в което алармираха за проблема с гласувана на второ четене в парламентарната земеделска комисия редакция на един от предложените от Министерския съвет текстове и замяната на "и" с "или", която е променила смисъла му. Така производителите на фуражи с ГМО се освобождават от задължението да изписват тяхното наличие не само в придружаващата ги документация, но и и върху етикета и имат право на избор.

От Министерството на земеделието и храните обаче отрекоха поправката да е в полза на производителите на ГМО-фуражи и увериха, че напротив – затягал се контролът върху тези смески.

"За мен темата е сериозна и важна. Активирах Правния съвет в президентската институция, следях как тези текстове и промени минаха през парламента. Не съм съгласен и не мога да приема , че не трябва да се посочва съдържанието на ГМО и модифицирани храни, когато става въпрос дори и за фуражи", посочи Плевнелиев в понеделник.

Държавният глава каза, че се търси решение и допълни, че е възможно да има вето, но може и да се поеме ангажимент от парламента чрез промяна на друг закон, така че проблемът да се реши.

"Разбирам, че от парламента се индикира възможност и желание да се реши този проблем и по други начини - чрез промени в друг алтернативен закон", каза Плевнелиев.

В отговор на въпрос дали при съмнения около личността на бъдещия главен прокурор, ще откаже да подпише указ за назначаването му, Плевнелиев коментира, че е показал, че президентът не е безучастен, когато става въпрос за държавността и за най-важните институции, които я крепят.

Плевнелиев вече даде заявка, че може да не приеме избрания от Висшия съдебен съвет нов главен прокурор. Той обаче има право да налага вето само веднъж.

Споделяне

Още от България