Плевнелиев: Обществото ни не се нуждае от млади хора с "copy-paste" мислене

Обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво, типично и "copy-paste" мислене, каза президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

 

Той присъства в София на началото на Програмата за личностно развитие и постижения на Международната награда на херцога на Единбург в България. Инициативата е под патронажа на българския държавен глава.

 

По думите му имаме нужда "от активни, творчески отворени, свободни и многообразни, най-различно мислещи млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество".

 

"Затова, когато тези качества се развиват у младите хора още от най-ранна възраст, те изпитват отговорността за собственото си развитие и за приноса си в обществото. Страната ни е богата на талантливи и умни деца, те се нуждаят от подобна инициатива, за да се превърнат и в ярки личности", добави президентът.

 

Изпълнителният директор на международната фондация "Международна награда на херцога на Единбург" Джон Мей каза, че младите хора напускат училище с добра академична квалификация, но не са добре подготвени за живота на възрастни.

 

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, който също е участвал в програмата, каза, че уроците, които е научил тогава, са с него и досега.

 

Програмата за личностно развитие има за цел да търси млади лидери и да развива техните качества и умения, както и да насърчи участието им в доброволчески инициативи. От създаването ѝ през 1956 г. досега, повече от осем милиона млади хора от над 140 страни са участвали в редица проекти, чрез включването си в нея. Над 900 000 младежи в цял свят постигат своите цели с участието си в дейности по Международната наградата на херцога на Единбург.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?