Плевнелиев обвини "Дума", че може да предизвика реакция от "Ислямска държава"

Прессекретариатът на държавния глава официално опроверга публикация във вестник "Дума"със заглавие "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава".

"Въвличането на армията и на други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност дори и за целите на предизборна кампания", посочват от президентството.

Според държавния глава използването на тези методи за реализирането на партийни цели не бива да се толерира, защото в крайна сметка може да доведе до дестабилизиране на политическата система, на държавата като цяло и да предизвика паника и смут в обществото.

"На фона на тази опасност краткосрочните и тяснопартийни ефекти нямат стойност. Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано. Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към „…евентуална „Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава“, освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави", заявяват от президентството.

Оттам уточняват още, че на срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите.

"В тази връзка не е имало и запитване към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, за изпращане на бригада от състава на Сухопътни войски. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси", добавят от президентството.

Споделяне

Още от България