Плевнелиев обяви Бразилия за приоритетен партньор в Латинска Америка

Обсъди с Дилма Русеф възможностите за инвестиции в български енергийни, ИТ и земеделски проекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможностите за привличане на бразилски инвестиции в български проекти в областта на информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието, производството на храни и образованието обсъдиха президентите на България и Бразилия Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в продължил повече от час и половина разговор в първия ден от тридневната визита на българския държавен глава.

Бразилия е наш приоритетен, незаменим и много перспективен партньор и ние искаме да задълбочим сътрудничеството, каза Плевнелиев в президентския дворец "Планалто" в столицата Бразилия, цитиран от пресцентъра си. Той определя визитата като израз на доверието и приятелството между двата народа и смята, че с избирането на Дилма Русеф за президент българско-бразилските отношения са придобили нова динамика. По думите му членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира още Росен Плевнелиев. Той покани бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

Българският държавен глава коментира възможността уникалните тракийски съкровища, които гостуваха през 2015 г. с успех в Лувъра в Париж, да бъдат показани и пред бразилската публика.

В Бразилия е втората по големина българската общност в Латинска Америка, която е естествен мост между двете страни, посочи още президентът и изказа благодарност за политиката на интеграция на Бразилия спрямо различните национални общности в страната. Президентът благодари също така за безценната подкрепа на бразилската държава за българската Антарктическа програма.

От своя страна президентът Дилма Русеф посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес. Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока, заяви бразилският президент.

"Това посещение за мен е изключително важно в личен план. Както знаете, имам български корени. Благодаря - както моят баща ме научи да казвам", завърши изявлението си президентът Русеф, произнасяйки "благодаря" на български език.

И двамата президенти приветстваха подписаните в тяхно присъствие преди изявленията двустранни документи - Спогодба между България и Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия.

Първият документ ще създаде възможност за лицата, работили в България и Бразилия, да придобият социални права. Спогодбата регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, трудова злополука, професионална болест и наследствени пенсии.

Подписването на меморандума е част от Плана за действие за изпълнение на Стратегията за развитие на научните изследвания в България 2015-2020 г. и е с цел официалното включване на България в бразилската програма "Наука без граници". Правителствената програма "Наука без граници" е за обучение на бразилски студенти и докторанти в реномирани и доказали се с образователните си системи чуждестранни образователни институции, осигуряващи достъп до последните технологични иновации.

Същевременно подписването на документа открива възможността за изпращане на стипендианти. Български докторанти, учени и изследователи могат да получат стипендии за специализация в бразилски университети и научни институти.

По-късно българският държавен глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на "Орден на Южния кръст" за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

В Бразилия държавният глава Росен Плевнелиев ще представи възможностите за инвестиции в България пред бизнеса в столицата Бразилия и в икономическия и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в двата бразилски мегаполиса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?