В интервю за "Файненшъл таймс"

Плевнелиев обяви, че олигарсите в България са пристрастени към държавните пари

Плевнелиев обяви, че олигарсите в България са пристрастени към държавните пари

В интервю за британския вестник "Файненшъл Таймс“ президентът Росен Плевнелиев разкритикува остро политиците и „могъщите олигарси“ в България за това, че разчитат прекалено много на държавни фондове.

Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари, заявява държавният глава.

Той призовава да се въведе ред в търговете за енергийни и инфраструктурни проекти.

"Като президент аз съм разочарован, че много решения за (държавни поръчки), по-конкретно за големи инфраструктурни проекти, са взимани без достатъчно прозрачност и при затворени врата", коментира Плевнелиев.

Европейската комисия разследва дали България е нарушила правилата на ЕС в областта на конкуренцията, като е сключила договори на местни и руски строителни компании във връзка с руския проект за нов газопровод "Южен поток“, който е предвидено да заобиколи Украйна, припомня "Файненшъл таймс“. 

Страната освен това беше разтърсена от случая с Корпоративна търговска банка - една от най-големите български кредитни институции, която бе затворена, а депозитите в нея – замразени, допълва изданието.  

Медията добавя, че 7 млн. евро европейски пари, предназначени за страната ни, са блокирани заради подозрения за корупция, в която участват политици и бизнесмени. 

Плевнелиев изтъква, че "хората искат да видят по-голяма прозрачност във всички тези сектори. По тази причина служебното правителство ще направи свой приоритет предлагането на ново законодателство за създаване на електронно правителство, което следващите (управляващи) да приемат“, отбелязва той. 

Вестникът отбелязва, че българският президент технократ изглежда взема на мушка обявената през май сделка, с която държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) повери на няколко базирани в София частни компании построяването на българския участък от "Южен поток“. 

Проектът за доставяне на руски газ през Черно море до Австрия е критикуван заради цената от 3,5 млрд. долара, определена за българския участък от газопровода, посочва "Файненшъл таймс“. 

Според базирани в София енергийни консултанти това са близо три пъти повече средства, отколкото ще струва строителството в Централна Европа. 

Проектът се озова в центъра на нов спор миналата седмица, след като компания, контролирана от руския бизнесмен Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции заради Украйна, се оттегли от смесено дружество с БЕХ за "Южен поток“, пише "Файненшъл таймс“. 

Компанията –руската "Стройтрансгаз" бе заменена от филиал на "Газпром" без какъвто и да било търг за договора. 

Брюксел, който гледа на "Южен поток“, като на заплаха за своите усилия за диверсифициране на газовите доставки за Европа, започна разследване през юни, точно когато българските изпълнители се готвеха да започнат строителството. 

„Ще оставим проекта "Южен поток“ замразен, докато ЕС извършва своите проверки в съответствие с наказателната процедура, и ще започнем строителството само когато (Европейската) комисия даде зелена светлина, колкото и дълго да отнеме това“, подчертава Росен Плевнелиев. 

Корпоративна търговска банка беше затворена, след като беше доведена до несъстоятелност след спор между мажоритарния акционер Цветан Василев и Делян Пеевски, противоречив политик и един от най-големите длъжници на банката. 

И двата мъже имат връзки с изпълнители, избрани за "Южен поток“. 

КТБ ще остане затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс, обяснява Росен Плевнелиев. 

"Централната банка и прокуратурата ще имат международна поддръжка, за да установят всичко, което имат нужда да знаят, включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании (използвани от български компании) от началото до края“, допълва българският президент. 

Споделяне

Още от България