Плевнелиев обяви енергийната ефективност за новия голям приоритет на България

Президентът Росен Плевнелиев обяви в сряда енергийната ефективност за новия голям приоритет на България, след като правителството се отказа да реализира проекта за АЕЦ "Белене". Енергетиката бе една от основните теми на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, след което Плевнелиев обяви, че всички партии без БСП, са се обединили около становището, че енергийната сигурност на страната е свързана с осъществяването на комплекс от мерки за енергийна диверсификация и енергийна ефективност.

Според националната енергийна стратегия първи приоритет е гарантиране на сигурността на доставките, втори е възобновяемата енергия и едва на трето място е енергийната ефективност.

"Необходимо е да се положат усилия за изграждане на проекти за намаляване на зависимостта на България от внос на енергийни ресурси, включително чрез концесиониране на собствени находища и повишаване на енергийната ефективност. Трябва да се ускори работата по проектите за диверсифициране на енергийните трасета, включително чрез изграждане на междусистемните газови връзки", заяви Плевнелиев.

По време на заседанието е постигнато съгласие, че е необходима държавна програма, която да насърчи инвестициите в енергоспестяващите технологии и производства за повишаване на енергийната ефективност.

Постигнато е и съгласие за необходимостта правителството да гарантира предприетите действия за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Премиерът Борисов от своя страна посочи, че енергийната ефективност е най-доброто, което може да се направи, защото най-евтината енергия е спестената.

Той заяви още, че за строителството на АЕЦ "Белене" са били необходими 22-23 млрд.лв, които е трябвало да бъдат планирани. Премиерът каза обаче, че периодът от 2006 г. до 2012 г. не е използван за подготовка на проекта.

"От 1983 г. досега са 30 години и сега спокойно може да изчакаме седми реактор да отиде в АЕЦ "Козлодуй".

"И към момента изнасяме огромно количество електроенергия и, ако спестим още 1000 мегавата, което е абсолютно в рамките на нормалното, предостатъчно са", заяви Борисов.

Той допълни още, че площадката в "Козлодуй" дава възможност и за осми реактор, "ако един ден ни трябва". След като в края на март кабинетът реши да спре изграждането на АЕЦ "Белене", бе взето решение за изграждане на седми реактор в първата атомна централа, но само с частни инвестиции.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че въпросът за шистовия газ не е бил коментиран на заседанието.

БСП подкрепи реформите в сектора по сигурността, които бяха другата голяма тема на първия на КСНС при Плевнелиев, но по темата "Енергетика" левицата не приема доклада за енергийна независимост заради отказа да се строи АЕЦ "Белене".

Лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че не е видял от страна на правителството ясна концепция за това как се гарантира енергийната сигурност на страната, какви са прогнозите за потреблението, какъв е енергийният микс и какви са цените на енергията, която ще се произвежда или внася в България в средносрочен период.

"Абсолютно изпразнено от съдържание становище се прие от Консултативния съвет и се заобикаля основният в момента остър политически, икономически и социален въпрос за "Белене" и за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Правителството за мен няма отговор на този въпрос и засега се хвърлят само димки. Седми блок на Козлодуй в неизвестна перспектива, на неизвестна цена, дали изобщо технически може да се направи там, то няма никакъв анализ за това. Има анализ от времето на Тодор Живков", коментира Станишев.

БСП остава на позицията си, че управляващите не се отказват от добива на шистов газ, каза още Станишев.

"Аз обърнах внимание на министър Добрев, че в част от текстовете на доклада има неща, които са рискови и отварят вратичката за добив на шистов газ и това е абсолютно неприемливо. Той ги знае. Даваше обяснение, че не е така, но имаме нашите опасения и затова призовавам гражданите, неправителствените организации към бдителност по този въпрос, защото и временната парламентарна комисия, която беше създадена специално за добрите практики по света, може под чадъра и благородното мото "Да вземем добри практики" да пробутат отново шистовия газ", заключи Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?