Плевнелиев обяви ситуацията със зимното чистене за тежка

Плевнелиев обяви ситуацията със зимното чистене за тежка

Ситуацията със зимното почистване е тежка, пътните фирми срещат затруднения дори да платят дизела за машините си, заяви в понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В същото време стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" е подписала 33 договора за зимна поддръжка на пътни участъци, пет от които са с дъщерни фирми на холдинга "Трейс Груп".

Четири дъщерни дружества на "Трейс" ще поддържат пътната мрежа в общините Кърджали, Ардино, Ямбол, Казанлък, Гурково и Девин. Договорите са за една година, обхващат 888 км и са на стойност 15.4 млн. лева.

Плевнелиев заяви миналата седмица, че до 15 декември ще има подписани договори за 55 от 66-те участъка, които останаха без осигурено почистване в началото на зимния сезон. За останалите участъци пътните управления ще използват собствена техника или ще възлагат единични поръчки на частни фирми.

До тази ситуация се стигна заради големите задължения, които държавата натрупа към пътните фирми и тяхното нежелание да сключат нови договори.

Регионалното министерство дължи 175 млн. на фирмите за зимна поддръжка. Правителството гласува миналата седмица отпускането на 25 млн. от държавния бюджет за покриване на задълженията, като към тях МРРБ ще добави всичките средства от собствения си бюджет – 44 млн. лева. 30 млн. лева от задълженията на тези фирми към държавата за данъци, осигуровки и т.н. ще бъдат опростени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?