Плевнелиев очаква събарянето на незаконната "Златна перла"

Плевнелиев очаква събарянето на незаконната "Златна перла"

Позицията на Дирекцията за национален строителен контрол е, че незаконното строителство трябва да бъде премахнато и очакваме да започне процедура по събаряне на скандалния строеж "Златна перла" край Варвара. Това съобщи в четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев.

Казусът се влачи вече четвърта година. През март 2009 година Върховният административен съд обяви ваканционното селище за незаконно, защото е построено без да има екооценка (ОВОС) и дори мнение на властите дали такава оценка е необходима или не. Веднага след това районната строителна дирекция в Бургас (РДНСК- Бургас) поиска от фирмата собственик на обекта "Краш 2000" да събори построеното.

Фирмата не се съобразява с указаните срокове, а след скандално писмо на шефа на централното ДНСК в София инж. Иван Симидчиев процедурата по събаряне е блокирана. Той пише до своите подчинени в Бургас, че казусът може да бъде решен "правилно" и препоръчва ваканционното селище да не бъде събаряно, защото вече има необходимата изградена инфраструктура.

Законът за устройство на територията не допуска узаконяването на незаконно построени обекти. След тази кореспонденция РДНСК – Бургас вече година се бави да предприеме необходимите действия.

Регионалният министър, който отговаря и за действията на ДНСК, обясни, че се "гордее" със своите служители, след като те са успели да консолидират своята позиция по отношение на незаконното строителство.

Процедурата трябва да продължи със заповед на РДНСК-Бургас за принудителното събаряне на обекта и обявяване на конкурс за избор на строителна фирма, която да изпълни поръчката. Тя може да бъде обжалвана пред административния съд от "Краш 2000" и след приключване и на това дело могат да започнат реалните действия на властите.

До този момент практиката на Върховния административен съд по този казус е еднозначна в посока, че обектите са незаконни. Въпреки това по две от последните 10 дела, заведени с искане за преразглеждане на окончателно взетите решения за незаконността на части от "Златна перла", съдът допуска възможност за това.

При принудителното събаряне платеното от държавата трябва да бъде покрито от частната фирма. Природозащитните организации, които водеха съдебната сага, настояват и за рекултивация на терена.

"Ако всичко върви по график, би следвало до месец - месец и половина процедурата да е приключила. Ако има обжалване, нещата отново ще бъдат в съда, но дълбоко се надяваме, че след като този казус "се дъвче" от толкова време и всички доказателства са събрани, консолидирана е позиция на различни държавни институции, може би най-после по Черноморието ни да се стигне и до категорични мерки в полза на природата и на всички, които спазват правилата и законите", декларира Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България