Плевнелиев: Още не сме сложили социализма в музея

10 800 бивши сътрудници на Държавна сигурност и днес работят в институциите, заяви експрезидентът пред "Милениум клуб"

Росен Плевнелиев

Преходът в България още не е приключил, защото обществото все още е разделено за равносметката от социализма. Това става ясно от реч на експрезидента Росен Плевнелиев пред участниците на втората годишна среща на "Милениум клуб България", чиято тема бе "Краят на прехода".

"Много искам преходът да свърши и да постигнем съгласие в обществото, че това е така", заяви държавният глава в периода 2012 г. - 2017 г.

"За да свърши преходът обаче, трябва така да напишем историята, че тя да остане за следващите поколения и да гледаме напред, в 21 век, по друг начин. Днес в обществото има разделение, което не е преодоляно. Много българи вярват, че по време на социализма е било сигурно, спокойно, а други смятат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери и т. н.", каза Плевнелиев.

Истината няма да излезе, докато не се обработят досиетата

По думите му "много бивши социалистически страни сложиха социализма в музея, но ние и това не направихме".

"Помогнете вие, младите, за да обединим обществото и да направим един музей на 20 век, в който да разкажем истината такава, каквато е била. Водих битка по време на моя мандат досиетата да отидат там, където трябва да бъдат. Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са в момента бившите сътрудници на бившата ДС, които работят в институциите в България. Ето, купувам си книга за 100-те най-значими личности на България и на корицата е Тодор Живков", добави експрезидентът.

Румен Радев не се интересува от "Стратегията 2030"

Той разви идеята си за обединение около национална стратегия с хоризонт 2030 г., в която целите да бъдат "да изкореним бедността, да развиваме иновации, да има справедливост и права за всеки". "България трябва да изгради своята Стратегия 2030 в унисон с европейските изисквания, за да има хоризонт за всеки в родината и по света", добави Росен Плевнелиев.
В тази връзка той разкритикува наследника си на поста Румен Радев за това, че изобщо не се изнтересувал от темата.

Да не харизваме България на казахските степи

Той призова за модерен патриотизъм и евроатлантически ценности.
"Днес понякога си мисля, че най-трудното и най-тежкото предстои, защото виждам шестващите национализъм и популизъм. Трябва да бъдем равни с другите, а не да робуваме на една или друга велика сила. Голяма част от българските националисти размахват чуждо, а не българско знаме, говорят за национализъм, а не за патриотизъм", коментира Плевнелиев.
"Ако всеки един от нас е патриот, а не националист, пази завета на дедите ни, на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни казаха да направим чиста и свята република, която още не сме създали, да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи”, призова Плевнелиев.
Той поздрави членовете на "Милениум клуб" и ги призова да бъдат "на всички континенти, а не на три морета". "Защото често, когато говорим за три морета, пропускаме 21 век, съвремието, и не трябва да робувате на стари догми, добре е да ги оставим в миналото", каза експрезидентът и даде пример с малката държава Сингапур.

Не е прогрес, когато се строят бариери и граници

"Познавам почти всички световни лидери, говорил съм с тях, задавал съм им въпроси, слушал съм отговорите им и все повече се безпокоя, че липсва колективното усещане за научен урок от историята на глобално ниво. Все повече и повече се притеснявам, че дори и най-големите, и най-мощните, и най-силните, и най-богатите, може би, нямат план за това накъде сме тръгнали и как да се поучим от уроците на историята", подчерта Плевнелиев.

"Не считам, че е прогрес тогава, когато президентът на САЩ декларира, че не мирът е на първо място, а собствените тясно национални интереси на САЩ”, каза Плевнелиев. И не счита, че е прогрес, когато се строят бариери и граници. Не е прогрес, когато се рушат, а не се надграждат правилата на международния правов ред, добави експрезидентът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?