Плевнелиев осигури време до 5 ноември за договаряне на кабинет

"Надявам се България да има едно проевропейско правителство преди 10 ноември"

Росен Плевнелиев, снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев осигури на Бойко Борисов още седмица време за договаряне на ново правителство.

 

На фона на всекидневно променящите се варианти на лидера на първата политическа сила за вида и формата на бъдещото управление, държавният глава съобщи в сряда, че консултациите с осемте парламентарните партии по темата ще започнат в петък, 31 октомври.

 

Срещите ще се проведат в обратен ред - от най-малката политическа сила до най-голямата. След приключването им, на 5 ноември президентът ще връчи на лидера на ГЕРБ мандат за съставянето на правителство.

 

Плевнелиев уточнява, че се съобразява с желанието на партиите да има индивидуални консултации с всяка от тях.

 

Предвижда се на ден да се провеждат срещи с по две парламентарни сили.

 

Отсега е ясно, че ако не се състави правителство с мандата на ГЕРБ, никоя от следващите партии няма да се наеме с тази задача и ще се наложат нови предсрочни избори. Всички партии в парламента си дават сметка, че подобна развръзка ще предизвика обществено недоволство и наказателен вот, поради което към момента никой освен "Атака" не се наема да влезе в ролята на опозиция на ГЕРБ, но и никой не желае да поеме стопроцентова отговорност за бъдещото управление заради непопулярните мерки и трудните решения, които предстои да се вземат.

 

Плевнелиев вече бе критикуван от БСП, че "бави топката" в угода на ГЕРБ, като забави свикването на Народното събрание. Тогава той оправда решението си с необходимостта новият парламент да тръгне с "летящ старт и добре подготвени решения".

Парламентът започна работа на 27 октомври, но проведените преди това преговори на ГЕРБ с останалите парламентарни сили за формиране на правителство приключиха без резултат.

 

"Надявам се България да има едно проевропейско правителство преди 10 ноември, което да даде ясно посоката", заяви президентът Росен Плевнелиев в сряда.

 

Според него последните избори, както и всички избори досега, са задали ясно на политиците какво трябва да правят.

ългарите искат проевропейско и продемократично правителство", отбеляза Плевнелиев.

Плевнелиев участва в публичната дискусия "25 години свободна България", посветена на годините на прехода след 10 ноември 1989 година, която се състоя в аулата на Великотърновския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от България