Плевнелиев: Оставката на антикорупционния шеф трябва да бъде поискана

Плевнелиев: Оставката на антикорупционния шеф трябва да бъде поискана

Според президента Росен Плевнелиев (2012 -2017) трябва да бъде поискана оставката на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заради скандала с имотите му.

Плевнелиев очаква да бъде постигнат консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за корупцията по високите етажи на властта, но въпросът е за какви мерки ще се постигне това съгласие.

"Като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото", каза той пред БНР.

По думите му за развоя от заседанието на КСНС има добър и лош сценарий. Първият бил да се стигне до консенсус и да започнат да се търсят решения на проблема с корупцията.

"Лошият сценарий е да се политизира излишно. Идват избори и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист", каза Плевнелиев.

Разкритикува и идеята за нов закон за антикорупционния орган. "Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още той.

Плевнелиев очаквал след КСНС да има "пълна прозрачност в действията от тук нататък", но това зависело от всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата, които са на заседанието.

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“, припомни Плевнелиев.

Според него президентът Радев се държи "по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата". "Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", добави той.

Споделяне

Още от България