Плевнелиев: Оставката на антикорупционния шеф трябва да бъде поискана

Плевнелиев: Оставката на антикорупционния шеф трябва да бъде поискана

Според президента Росен Плевнелиев (2012 -2017) трябва да бъде поискана оставката на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заради скандала с имотите му.

Плевнелиев очаква да бъде постигнат консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за корупцията по високите етажи на властта, но въпросът е за какви мерки ще се постигне това съгласие.

"Като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото", каза той пред БНР.

По думите му за развоя от заседанието на КСНС има добър и лош сценарий. Първият бил да се стигне до консенсус и да започнат да се търсят решения на проблема с корупцията.

"Лошият сценарий е да се политизира излишно. Идват избори и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист", каза Плевнелиев.

Разкритикува и идеята за нов закон за антикорупционния орган. "Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още той.

Плевнелиев очаквал след КСНС да има "пълна прозрачност в действията от тук нататък", но това зависело от всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата, които са на заседанието.

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“, припомни Плевнелиев.

Според него президентът Радев се държи "по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата". "Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", добави той.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?