Плевнелиев: Оставката на правителството не означава парламентарна криза

"Готов съм да проведа диалог за решаване на кризата, рано е за служебни правителства"

Президентът Росен Плевнелиев призова българските граждани да гласуват активно, по съвест и мъдрост, а "не да влизаме в различни сметки какво би могло да се случи оттук нататък".
 
"Още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат, ще го поканя в президентската институция още утре, в удобно за него време, за да започнем да работим заедно. Поставих приемствеността и много бих се радвал това да продължи занапред. Ще му разкажа за текущите задачи," каза държавният глава, след като гласува. 
 
В отговор на въпрос дали е готов да свика служебно правителство, ако кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка, Плевнелиев посочи, че има и "силите, и опита" да го направи, но припомни, че по Конституция преди това следват консултации с парламентарните партии. 
 
"Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуване на оставката на правителството в Народното събрание, това още не означава парламентарна криза по никакъв начин", допълни Плевнелиев. 
 
Ако никоя от парламентарните сили, на които връчи мандат, обаче не състави правителство в това Народно събрание, Плевнелиев ще трябва за трети път да назначи служебен кабинет.
 
"Ако Борисов в следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще спазвам Конституцията, там много ясно са разписани нещата. И аз съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото. Тук разбира се от политическите партии единствено зависи, разбира се и от изпълнителната власт, да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не в рамките на съществуващото Народно събрание. Рано е за служебни правителства“, каза още той. 
 
Той посочи, че Конституцията задължава държавния глава заедно с институциите да намери решение за изход от криза.
 
"От политическите сили, от изпълнителната власт зависи да не се допуска криза. Имам възможност да се справя, но смятам да се реши въпросът по конституция – като има оставка да се проведат консултации. Готов съм в консултации – с всички, политически сили, гражданско общество и новия президент да проведа диалог за решаване на кризата", каза Плевнелиев.
 
"Ще кажа още веднъж – с всички – и с гражданското общество, и с политическите сили, и с новоизбрания президент на България, и с изпълнителната и законодателната власт, да изминем този път. Съставянето на служебно правителство за мен е е самоцел. Моята цел е да има стабилност в държавата, институциите да работят. Към днешна дата и парламентът, и правителството работят“, допълни  Росен Плевнелиев.
 
Плевнелиев коментиа още, че масовото участие на българските граждани в референдума трябва да доведе до своите конкретни резултати.
 
Президентът няма право да разпуска Народното събрание три месеца преди края на мандата. Това означава, че ако се наложи, държавният глава ще назначи служебен кабинет, но парламентът ще продължи да работи и ще може да го контролира.
 
Още с встъпването си в длъжност на 22 януари догодина новият президент трябва да издаде указ за разпускане на Народното събрание да насрочи нови избори в срок от два месеца.
 
Новият президент ще има право както да прави промени в служебното правителството, така и да го смени изцяло.
Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори