Плевнелиев: От векове в България различни религии и народности заедно градим бъдещето

"От векове в България съжителстват различни религии и народности, всички ние заедно посрещаме несгодите, заедно споделяме успехите и заедно градим бъдещето", заявил президентът Росен Плевнелиев, който в сряда вечер е присъствал на вечеря-ифтар по случай празника Рамазан Байрам по покана на главния мюфтия Мустафа Хаджи.

По време на вечерята обаче се стигна до скандал, след като да присъстват не бяха допуснати български журналисти. От Главното мюфтийство обясниха в четвъртък, че журналистите не са били допуснати по молба на прессекретариата на президента. На вечерята е имало представители на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция, съпровождали гостуващия у нас специално за празника вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг.

 

Според съобщение от пресслужбата на Боздаг, разпространено в предишните дни, визитата е в качеството му на ресорен вицепремиер по проблемите на турските общности в чужбина. По традиция всяка година по време на празника Рамазан байрам Бекир Боздаг посещава турски общности в различни страни като знак на солидарност и съпричастност. Миналата година той прекарал Рамазан байрама при мюсюлманите в гръцка Тракия.

 

По време на снощната вечеря Росен Плевнелиев отправил послание за здраве и благополучие пред присъстващите, сред които били и депутати, министри, дипломати, учени и общественици, представители на българската мюсюлманска общност и на мюсюлманското вероизповедание от Гърция, Косово, Македония и Турция.

 

Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат, посочил още, че страната ни с право се гордее с традиционното разбирателство между религиозните общности.

 

"Радвам се, че именно духовните водачи на различните вероизповедания дават своя незаменим личен пример. Само преди няколко месеца всички основни вероизповедания отправиха обща молитва за здраве и благополучие на българския народ", припомнил Плевнелиев. Държавният глава определил като успешна и ползотворна работата на Националния съвет на религиозните общности в България.

 

"Вярвам, че и тази година, според утвърдената добра традиция, мюсюлманите ще отворят сърцата си за бедните, онеправданите и хората в нужда. Милосърдието, състраданието и

опрощението са сред онези ценности, от които имаме най-голяма нужда във времена на трудности, в години на кризи и изпитания.

 

Това е един от големите уроци, в които се крие мъдростта на днешния празник", посочил президентът.

 

Днес мюсюлманите по света посрещат Рамазан байрам с празничната молитва рано сутринта.

В ислямската религия трите следващи празнични дни се приемат като дни на опрощение, на размисъл и равносметка, на помирение и на благодеяния.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?