Плевнелиев отива в Баку за старта на Южния газов коридор

Плевнелиев отива в Баку за старта на Южния газов коридор

Президентът Росен Плевнелиев замина на работно посещение в Баку, Азербайджан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В състава на делегацията е и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата ще проведат среща на четири очи, след което са предвидени разговори между делегациите на България и домакините.

На 20 септември държавният глава ще присъства на церемонията по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

В рамките на визитата ще се проведат и двустранни разговори с азербайджанската страна, на които ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти.

Изграждането на Южния газов коридор ще даде възможност за диверсификация на доставките за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, ще повиши сигурността на газовите доставки и ще намали високата енергийна зависимост на страната ни и на региона.

С реализацията на проектите от Южния газов коридор на ЕС ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището "Шах Дениз 2". Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция (IGB) и с Турция (ITB) са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България