Плевнелиев отличи подкрепилите протестите посланици Отие и Хьопфнер

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина"- Първа степен на подкрепилите протестите срещу кабинета "Орешарски" бивши посланици на Германия и на Франция у нас Матиас Хьопфнер и Филип Отие.

"Ако нещо в последните две години ме кара да се гордея - това не е нестабилността, не е, че България ще има пет правителства за две години, а е активното гражданско общество на България, което е продемократично, проевропейско, което е готово да отстоява своята ценностна система и своето разбиране за върховенство на закона, за правила, за солидарност и справедливост, за работещи институции", каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че отличията са акт на признание за важната роля на Германия и на Франция за укрепването на демокрацията и гражданското общество у нас.

"През тези пет години посланик Хьопфнер беше не просто един активен, професионален, достоен посланик, той беше истински и искрен приятел на България, на българското гражданско общество, част от него", каза президентът Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че когато става въпрос за болезнени за нацията ни реформи посланик Хьопфнер винаги е имал смелостта, гражданската позиция и приятелското отношение към България да посочва ясно проблемите в медийния сектор, за начина, по който се управлява политиката и се взимат решенията у нас, за върховенството на закона.

"Нека този орден бъде признание за ролята на Франция в укрепването на демокрацията, гражданското общество и на европейския дух в България, роля, която вие достойно отстоявахте в качеството ви на посланик у нас", заяви президентът, обръщайки се към Филип Отие.

"Нека си пожелаем на изборите в неделя мъдрият български народ да гласува за стабилност, да гласува отново за демократичния европейски път, избран от българските патриоти и общество и нека заедно да работим така, че България, която има толкова силен потенциал, в толкова симпатични, образовани и достойни хора, да намери своя верен път, а и хората да видят резултати от европейската солидарност", каза държавният глава.

Предложението за награждаването на Хьопфнер и Отие бе направено от служебното правителство на премиера Георги Близнашки на първото му заседание. Решението е знаково, тъй като миналата година правителството "Орешарски" не предложи Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато бе дотогавашната практика.

Очевидната причина бе отправеният преди това от посланик Отие съвместно с германския му колега Матиас Хьопфнер публичен призив към правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление.

Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

Споделяне

Още по темата

Още от България