Плевнелиев отряза Вигенин: Няма да назначава посланици, свързани с ДС

Външният министър смята да "разгледа" и предложените от служебното правителство посланици

Сн. БГНЕС

Ден след като преди ден новият външен министър Кристиан Вигенин даде заявка, че смята да реабилитира дипломатите, работили за Държавна сигурност, в четвъртък президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да подпише указ за назначение на посланик, "което идва от  зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби".

 

"Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен и компетентен, и му пожелавам от все сърце успех. Но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започваме да назначаваме посланици с принадлежност към службите", заяви Росен Плевнелиев.

 

Той добави, че не може да подпише назначение на посланик с кариера към ДС, тъй като "трябва да гледаме напред, а не назад към комунистическия тоталитарен режим".

"Ако не искаме да ни затварят вратите, ние трябва да покажем модерност и новите лица на България. Модерна дипломация, млади компетентни посланици - пожелавам си това,", заяви държавният глава.

Вигенин: "Аз също съм продукт на тази система"

Преди ден Кристиан Вигенин обясни, че начинът, по който дипломатите с кариера в ДС, са били "унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър". Според него те представляват "потенциал, който не бива да бъде разпиляван". В четвъртък пък коментира, че бившият външен министър Николай Младенов решил "да разсипе дипломатическата служба, започвайки една безсмислена война".

 

"Има решение на Конституционния съд на Република България, искам да подчертая, че тогава аз питах изрично и Катрин Аштън, която е върховният представител за външна политика на Европейския съюз, имам нейния отговор, че посланиците, дипломатите в Европейската служба за външна дейност се оценяват по техните качества и способности. ... Ами, трябва да зачеркнем нашите родители, баби и дядовци, и те са продукт на една друга система. Аз самият също съм продукт на тази система", заяви Вигенин.

 

Той посочи, че е "време да престанем да се фокусираме върху този въпрос".

 

"Не ми се ще след днешното предаване това да бъде също, така, основната новина за това, което съм казал. Нито някой ще има предимство, заради това, че по някакъв начин е бил репресиран от предишния министър, имам предвид министър Младенов, нито пък по някакъв начин трябва да търсим противопоставяне между едните и другите", заяви Вигенин.

 

Той заяви, че не очаква проблеми с президента Росен Плевнелиев, който е изразявал нееднократно личната си воля да не изпраща агенти на ДС за посланици.

 

"Искам да напомня само, че дори и министър Младенов не стигна докрай, когато започна тази офанзива, защото и той самият остави поне няколко човека, които бяха принадлежали към Държавна сигурност, но все пак останаха на дипломатически постове, не бяха върнати в Министерството на външните работи, така че има някои необходимости, с които трябва да се съобразяваме", посочи Вигенин.

 

Вигенин ще разгледа предложените от служебното правителство посланици

 

В четвъртък Вигенин обяви още , че няма да спира посланическото назначение на служебния премиер Марин Райков, но смята да "разгледа" другите предложения за посланици на служебния кабинет.

 

"Нямам, нямам намерение да спирам решението за г-н Райков. То е взето, процедурите са задвижени ... Искам да подчертая обаче, че в следващите дни ще прегледам внимателно останалите седем назначения, които бяха направени от служебния кабинет. Между тях има безспорни хора, но и някои, които не са безспорни, така че без това да изглежда като реваншизъм, мисля, че е редно новият министър и новото правителство да направят този преглед", заяви Вигенин пред Нова телевизия.

 

В последното си заседание служебното правителство предложи за посланици Марин Райков в Италия, началника на кабинета му Николай Милков в Канада, зам.-външния министър Иван Найденов в НАТО, Ангел Чолаков във Франция, секретаря на президента Росен Плевнелиев Кирил Топалов във Ватикана, Иван Сираков в Словения, Бранимир Заимов в Ирландия и Мирослав Зафиров в Катар.

 

Те трябва да бъдат назначени с укази на президента Росен Плевнелиев. Външно министерство има много лостове за "разглеждане" на кандидатурите им, като например да ги върне на консултации в София, след като получат агремани. Подобни действия обаче вероятно ще създадат колизии с държавния глава.

 

"Не, няма да коментирам имена. Искам все пак да подчертая, че въпросът е и принципен. Аз отново, както го направих преди няколко дни, смятам, че не е работа на служебния кабинет да назначава посланици, защото тук се губи балансът, който е предвиден между институциите по конституция, тъй като предложението идва от правителството, а указът се подписва от президента", посочи Вигенин.

 

Той каза още, че Марин Райков нямало да има никакъв проблем да бъде изпратен за посланик и от новото правителство - "не като награда за това, че няколко месеца се е жертвал като министър-председател", а защото е дългогодишен дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от България