Плевнелиев парира исканията за свикване на КСНС, за да не се използва предизборно

БСП засили искането си парламентът да изслуша Борисов за политиката към Турция

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че докато е държавен глава няма да допусне консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да се политизира и да бъде използван за предизборни цели и отхвърли призивите и от ляво, и от дясно да свика негово заседание заради политиката към Турция и решението на бежанската криза.

"КСНС изигра своята роля. Днес много политици в България отново конюнктурно искат свикване на КСНС", заяви държавният глава.

Той посочи, че е готов да приеме лидери от всички партии, които имат своите притеснения, след което ще прецени в рамките на своите конституционни задължения какво да предприеме.

Малко по-късно в официална позиция Плевнелиев припомни, че българската Конституция предвижда съвсем различен режим за контрол на изпълнителната власт.

"Фактът, че народните представители са в законния си годишен отпуск не е достатъчен, за да се променя този ред, нито е основание парламентарните дебати да се пренасят в която и да е друга институция", посочи Плевнелиев в официална позиция по темата.

Той обясни още, че КСНС е "съвещателен политически формат и не може да даде или да ограничи мандата на изпълнителната власт да представи позиции в европейските институции", за което настояват политическите партии.

След като преди ден лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Плевнелиев да свика съвета, във вторник и лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви за тази мярка. И двамата се изказаха срещу едноличното решение на премиера Бойко Борисов да опдкрепи облекчаване на визовия режим за турски граждани и поискаха да бъде формирана обща позиция по въпроса. Темата е основна част и от кандидат-президентската кампания на кандидата на "Атака", ВМРО и Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Паралелно с искането за свикването на КСНС от левицата внесоха и официално искане в парламента за изслушване на премиера Бойко Борисов след срещите му с лидерите на Турция и Германия.

КСНС по Конституция има съвещателни функции и представлява удобна арена за политически пи ар. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, например, редовно го използва за скандални изяви и разпри в характерния си стил.

Държавният глава припомни още, че КСНС вече е разгледал бежанската вълна и необходимите мерки още през 2013 г. и след това през 2015 година.

Критики към Плевнелиев и от дясно

Само няколко часа по-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че Плевнелиев вече е закъснял със свикването на КСНС.

”Много отдавна не съм бил критичен към президента, но сега ще бъда – Росен Плевнелиев безнадеждно закъсня с Консултативния съвет за национална сигурност. Патриотичният фронт го поискаха, ние го поискахме, сега вече и БСП го искат. Отношението на България към отпадането на визовия режим за Турция не се решава само от премиера в една демократична държава”, коментира Кънев.

В същото време обаче той е скептичен, че може да бъде постигната обща позиция на партиите по всички въпроси, но по думите му за турските визи тя е наложителна.

В края на миналата седмица Борисов се срещна с президента и премиера на Турция – Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм и подкрепи основното искане на Анкара в преговорите с ЕС – свалянето на визите за турски граждани срещу изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци. Анкара обаче от своя страна не е изпълнила няколко от изискванията на Брюксел, като основното е да промени антитерористичния си закон.

”Бежанците в Турция получават турски паспорти. Вълната може да се появи утре, ама да е законна”, коментира още Кънев.

БСП очаква премиера за обяснения в парламента

Преди ден лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира, че КСНС трябва да изработи отговорна национална позиция, а премиерът, който бил "говорител на турския рекет срещу ЕС", да даде обяснения в парламента. Във вторник левицата внесе и официално искане в Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче още в аванс се изказа скептично за него, като посъветва Корнелия Нинова да се фокусира върху кандидат-президентската двойка на левицата.

В коментарите по темата се включи и кандидат-президентът на левицата ген. Румен Радев, който за разлика от официалната позиция на БСП, демонстрира далеч по-умерен тон и приветства диалога с Турция.

"Ако някой смята, че проблемът с бежанците може да се реши без такъв диалог, е много далеч от истината. Въпросът обаче е под каква форма се води този диалог, с какви оторизации. Още няма никаква информация, не знам какво точно са договорили по отношение на националната сигурност на България. Нека изслушаме премиера в парламента, за да разберем", каза Радев.

По думите му не е ясно какво означават думите на турския министър-председател, че ще паднат някои товари от гърба на България.

"Трябва да имаме ясен отговор на тези въпроси и трябва да е ясно, когато взимаме отношение по визовия въпрос, каква е политиката на Европа и най-вече какво ще причини това безвизово пътуване на България", каза ген. Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?