Плевнелиев: Партийните лидери да постигнат съгласие

Президентът отново осъди популистката риторика за бежанците

Плевнелиев: Партийните лидери да постигнат съгласие

Партийните лидери трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили кризата, заяви президентът Росен Плевнлиев.

 

Държавният глава се срещна в понеделник с посланиците на държавите членки на ЕС и на страните от Европейското икономическо пространство.

 

"Представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество", заявил Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат.

 

По думите му в ситуация на изострено политическо противопоставяне партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие.

 

"Това е възможно, само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети", каза още Росен Плевнелиев.

 

Това е поредното изявление на държавния глава в този дух, след като той на няколко пъти вече се публично се обяви за национално обединение около приоритети като продължаване на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

 

Популистката риторика за бежанците е неприемлива

 

Президентът каза, че България е готова да участва активно в изработването на обща стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателство на съюза през 2014 г.

 

"Проблемът с бежанците не е само на отделните страни членки, а европейски проблем", подчерта Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава отново призова за солидарност в рамките на ЕС и за предприемане на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.

 

Президентът посочи още, че популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия.

 

Европейската комисия (ЕК) вече настоя България да се противопостави на антиимигрантската пропаганда след няколкото расистки нападения в София и президентът и премиерът излязоха миналата седмица с обща декларация срещу ксенофобията и псевдонационализма.

 

България продължава да очаква от Македония договор за добросъседство

 

България напълно подкрепя процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, коментира Росен Плевнелиев и подчерта, че този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона.

 

"Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.“, каза още президентът Плевнелиев.

 

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство. От Скопие обаче все още идват смесени сигнали по отношение на договора.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?