България отбелязва 136 години от Шипченската епопея

Плевнелиев: Пътят е открит към единение и съгласие, да действаме мъдро

Плевнелиев: Пътят е открит към единение и съгласие, да действаме мъдро

” Днешният ни ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес. В нашите ръце е продължението на делото на опълченците. Зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца”.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по отбелязване на 136 години от Шипченската епопея.  

Тържествената част се проведе пред Национален парк-музей "Шипка".

” Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, заяви в словото си  Плевнелиев.

 Държавният глава отбеляза смелостта на достойните български, руски, финландски, румънски и воини от други националности, които се пребориха България да е свободна.

" Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им. Нека сегашното и бъдещите поколения знаят с какви идеали са се въодушевявали техните предци в мрачни за народа времена. Нека помнят саможертвата, с която българските герои са се борили за националния си идеал", посочи държавният глава.

Той приветства и многото различни инициативи за почитането на годишнината.

”Благодаря на председателя на Народното събрание, на вицепремиера по икономическите въпроси и на много други държавници, народни представители от всички парламентарно представени политически сили, които се отзоваха на поканата и с които заедно организирахме тези празненства. Показваме с действията си, че националният идеал е общ, че нашата кауза е обща, че историческата памет ще бъде надграждана и се надявам, че и по националните приоритети ще действаме по същия начин, по който действахме и сега, защото следващото поколение на България очаква именно това от нас – отговорност и надграждане”, каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?