Плевнелиев: По-добре е да имаме икономически проблеми, отколкото да носим исторически срам

"Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!".

Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се проведе в Прага.

Плевнелиев каза, цитиран от прессекретариата си, че ако европейските общества не се поучат от миналото ще продължат да повтарят допуснатите грешки.

"Голямата тема за жертвите на тоталитарните режими е от изключително значение както за мен като държавен глава, така и за българския народ. Когато почитаме загиналите и чуем историите на оцелелите, трябва да се запитаме как цивилизованият свят допусна това да се случи", посочи Росен Плевнелиев.

Според него трагедия от подобен мащаб не може да бъде обяснена единствено с посочването на инициаторите и извършителите на масовите убийства.

"Отговорност носят и всички, които останаха безразлични и които смятаха, че това не ги засяга", каза президентът.

Държавният глава припомни думите на признание към българския народ от бившия президент на Държавата Израел Шимон Перес, изречени преди две години в Европейския парламент, при откриването на изложбата, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война: "По-добре е да сме изправени пред икономическа криза, отколкото пред морална катастрофа, по-добре е да имаме икономически проблеми, отколкото да носим исторически срам".

Държавният глава припомни, че тогава в своето изказване Шимон Перес е описал българския народ като скромен, но истински героичен, народ, който даде на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопостави срещу най-голямото зло в историята – нацизма.

Пред участниците във форума президентът Плевнелиев каза още, че в най-мрачните години на Втората световна война българският народ успява да спаси цялата еврейска общност у нас – почти 50 000 души и изрази съжалението си, че страната ни не е била в състояние да направи същото и за евреите от северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани.

"Скърбим дълбоко за тяхната смърт, както и за всички жертви на Холокоста, чиято памет ще помним вечно", заяви държавният глава.

"Не трябва да забравяме, че във всяко общество винаги има някой, който предпочита насилието пред думите и винаги ще има фанатици и екстремисти, които ще се опитват да оправдаят своите престъпления с името на Бог", посочи още президентът. Държавният глава беше категоричен, че бруталните убийства на невинни хора не могат да бъдат оправдани с религиозни вярвания и че животът на всеки човек е безценен и хората са равни независимо дали изповядват християнството, исляма, будизма или друга религия. Жестокото нападение в Париж предизвиква вълна на обща солидарност и днес гражданите на Европа открито заявяват решимостта си да отстояват неприкосновеността на достойнството, свободата и човешкия живот", каза Плевнелиев.

Той призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер, като част от кампанията на еврейските организации в т.ч. на Европейската еврейска асоциация, светлините на президентската институция в България ще останат включени, в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност. "Това е символичен жест, но той показва, че понякога и най-малкото усилие е достатъчно, за да прогони тъмнината и да вдъхне отново надежда и светлина", заяви държавният глава.

Дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено, ако хората, независимо от своята религиозна и етническа принадлежност, се обединят и твърдо кажат "не" на омразата, каза още президентът и припомни думите на Ласана Батили, който спаси част от хората по време на заложническата криза в Париж: "Ние сме братя. Няма значение дали си евреин, християнин или мюсюлманин. Всички сме в една и съща лодка и трябва да си помагаме, за да се справим."

Росен Плевнелиев каза, че днес в "сърцето" на българската столица София, един до друг са разположени храмовете на различни религии – православна и католическа църкви, джамия и синагога. "Те съществуват една до друга в мир и това е огромен пример за толерантност, мъдрост и уважение към различните", заяви президентът и припомни, че от делата на всички нас зависи как ще изглежда светът, в който живеем.

Във форума в Прага участват президентът на Чешката република Милош Земан, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Кнесета на Държавата Израел Юли-Йоел Еделщайн и Моше Кантор – президент на Европейския еврейски конгрес.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?