Плевнелиев подкрепя отказа от АЕЦ "Белене" и настоява за енергийна ефективност

Приветствам и подкрепям решението за спиране на "Белене", коментира президентът Росен Плевнелиев ,който смята, че за пръв път такова решение се взима прозрачно.

Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ “Белене”. Проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа. Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене” не решава нито един от тях.

Росен Плевнелиев счита, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвръщаемост. Според президента проектът АЕЦ “Белене” не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2.7 млн. българи. Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ “Белене”. Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?