Плевнелиев поиска медийна регулация и повече средства за обществените медии

Медийната регулация не трябва да бъде разглеждана като цензура върху медиите, а като въвеждане на общи правила, които биха направили журналистите по-свободни и независими. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия Клаудио Капон и с генералните директори на БНТ и БНР - Вяра Анкова и Радослав Янкулов, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

 

Росен Плевнелиев е припомнил, че всички страни в челните позиции в международните класации за качество на медийната среда имат работеща медийна регулация и отново е призовал за дискусия по медийното законодателство у нас.

 

Държавният глава е поздравил генералните директори на българските публични медии, които "в много трудна среда запазиха демократичния и честен подход" при изпълнението на обществените им функции.

 

"Дълбоко уважавам тяхната работа, защото въпреки бюджетните ограничения, БНТ и БНР работят независимо, обективно, дават думата на всеки и не крият политиците", е заявил Росен Плевнелиев.

 

Клаудио Капон е посочил, че недофинансирането остава основно предизвикателство пред обществените медии. Българските публични телевизия и радио получават едва една четвърт от средното за ЕС публично финансиране, което е около 30 евро на глава от населението, е отбелязал Капон. Той е допълнил, че с развитието на технологиите нуждите от финансиране на инвестиции за цифровизация и за модерно оборудване на обществените медии нарастват още повече.

 

Президентът Плевнелиев се е обявил за увеличение на средствата за БНТ и БНР.

 

"Бюджетите на обществените медии не са достатъчни и допълнителното им съкращаване година след година ще ги осъди на тежко съществуване", е предупредил държавният глава.

 

По думите му, инвестициите в културни и образователни програми, които в дългосрочен план имат многократна възвръщаемост, няма как да се реализират при сегашното равнище на финансиране на обществените медии у нас.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?