Плевнелиев поиска от ПАСЕ да приключи мониторинга

България очаква скорошното приключване на пост-мониторинговия диалог с ПАСЕ. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който се срещна на "Дондуков" 2 с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той е посочил, че страната ни не крие своите проблеми, но настоява за обективна оценка на положените досега усилия.

"Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни. Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не", посочил Плевнелиев.

Той е казал още, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство.

По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум, заедно с изборите за ЕП, по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава е коментирал, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква парламентът да вземе в скоро време отношение по направеното предложение.

Франьо Матушич е заявил, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи.

Той е изразил и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите и за подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?