"Зависимостта от Москва може да доведе до още едно изгубено поколение"

Плевнелиев поиска повече сили на НАТО в България

Вигенин "успокои", че не вървим към военен сблъсък с Русия

Сн. БГНЕС

За разлика от правителството президентът Росен Плевнелиев поиска "категорично" повече сили на НАТО в България заради кризата в отношенията с Москва и твърд отговор на руските действия в Украйна.

 

"Черноморският регион, Балканите и България се нуждаят от повече НАТО", заяви Плевнелиев по време на форум по повод десетата годишнина на България в Алианса.

 

Часове по-рано в Брюксел държавният глава коментира, че ако страна като Русия прекрачи международните норми, се намираме в съвсем друга ситуация и България е длъжна да поиска повече гаранции.

 

"За съжаление, както се видя през 2008 г. в Грузия, и сега в Украйна, Русия е готова да използва нападателна военна сила за постигане на геополитически интереси. Операцията по анексиране на Крим бе очевидно внимателно планирана, с използване на пълния сектор от нападателни възможности. За това украинската криза е момент на изпитание за Европа и за международния ред, изграждан с десетилетия и от поколения", каза Плевнелиев.

 

За разлика от България Румъния, Полша и балтийските страни вече издействаха повече сили на НАТО на тяхна територия заради кризата в отношенията с Русия.

Правителството обаче продължава да твърди, че България може да се справи сама въпреки ограничения ресурс на бойната ни авиация, която едва смогва да проследи все по-честите полети на руски разузнавателни и товарни самолети над Черно море.

 

"Лоши енергийни договори могат да създадат още едно изгубено поколение"

 

Плевнелиев коментира още, че най-смисленият въпрос, който политиците трябва да си задават преди всяко свое действие, е "как ще се отрази на децата на България" и предупреди, че енергийните договори трябва да бъдат преценени много внимателно.

 

"Как ще се отрази на следващото поколение, ако продължим да зависим от един доставчик на газ от една тръба. Как ще се отрази на младите, ако допуснем подписването на договори в българската енергетика в размер на над 50 процента от БВП на държавата, знаейки, че има риск да бъде произведено едно изгубено поколение, ако се окаже, че тези договори са изцяло неизгодни“, каза Плевнелиев.

 

"Как ще се отрази на младите, ако днес се снишаваме, докато отмине бурята на кризата с Украйна, и си затваряме очите пред очевидно неспазване на международния ред и върховенството на закона, и то от световна ядрена сила, която е постоянен член на

Съвета за сигурност на ООН", посочи Росен Плевнелиев.

 

Вигенин: Няма риск за българската сигурност от страна на Русия

 

Външният министър Кристиан Вигенин заяви в четвъртък, че "на този етап, поне що се отнася до ситуацията в България, нашите оценки не говорят за повишени рискове за сигурността на страната от посока Русия".

 

"Затова и няма все още предприети действия, като тези от балтийските страни, например, изпращане на допълнителни самолети, които да патрулират по границите... Нека да успокоим и гражданите - не вървим към някакъв тип сблъсък, най-малкото пък военен, с Русия", каза Вигенин.

 

Той отбеляза, че ако се налагат следващи стъпки, НАТО винаги е готов да предостави допълнително подсилване.

 

"Но подчертавам, не става въпрос за увеличаване на военно присъствие в България на този етап. В съвместните военни съоръжения между България и Съединените щати има споразумение, което предвижда временни увеличения в рамките на ротацията във връзка с учения. Българските граждани трябва да са спокойни, че нищо необичайно не се случва в момента", посочи външният министър пред БНТ.

 

В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Росен Плевнелиев преди два дни изказа подозрение, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

 

След като военният министър Ангел Найденов вече призова да бъде прекъсната зависимостта на бойната ни авиация от Русия, в четвъртък и външният министър заяви, че трябва да бъде закупен нов тип боен изтребител.

 

И военният министър не вижда нужда от помощ

 

Найденов от своя страна, заяви, че не вижда необходимост България да иска допълнително разполагане на личен състав и на техника от нашите партньори.

 

За разлика от него военният министър в кабинета "Борисов" – Аню Ангелов заяви по-рано, че София трябва да поиска НАТО да разположи изтребители F16 в авиобазата "Граф Игнатиево".

 

Найденов каза, че изводът за липса на такава необходимост е не само на политическото ръководството на министерството, но и на военната експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?