Плевнелиев поиска реформи и мерки за заетост

Президентът Росен Плевенелиев се обяви за мерки и финансови ресурси в подкрепа на заетостта и малките и средните предприятия.

По време на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президентството той заяви, че данните за европейската икономика са притеснителни и трябват реформи.

"Преди да има силен растеж в Европа, трябва преди всичко да се създаде потенциал за растеж, а такъв се създава с държавнически решения, реформи и целенасочени усилия на много институции", заяви Плевнелиев.

Той каза още, че очаква през 2030 година демографската криза да удари България с "цялата си сила"

"Демографските промени, които се случват в последните десетилетия в Европа, са много притеснителни, много видими, същото се отнася и за България. Ако си кажем, че през 2030-2040 г. демографската криза ще ни удари с цялата си сила,
каквато е статистиката на изследователските ни центрове (...), още отсега, знаейки, че в 2030 г. примерно по-малко работещи ще издържат повече неработещи и пенсионери, добре е дотогава да сме се преструктурирали в индустрии с висока добавена стойност", посочи Плевнелиев.

По думите му тези индустрии "трябва да гарантират достатъчен марж, за да можем да издържаме повече пенсионери, те да имат достойни пенсии, а работещите - достойни заплати".

Споделяне

Още от България