Плевнелиев поиска решителни действия за децентрализацията на общините

Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова Сн.БГНЕС

"Преходът можеше да бъде по-различен, направени бяха грешки, загубено беше ценно време, забавени бяха ключови реформи. Една от тях беше децентрализацията на държавното управление чрез засилване на ролята на местното самоуправление. Въпреки направените усилия на няколко поредни правителства, ние продължаваме да търсим вярната рецепта, правим плахи стъпки", отбеляза държавният глава, който участва в Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в четвъртък .

По думите му прехвърлянето на правомощия от държавните органи към общините трябва да се обезпечи и с необходимия финансов ресурс. Трябва да се намерят механизми за допълнително финансиране на функционалните отговорности на общините посредством разширяване на обхвата на общинските данъчни приходи, възможности за провеждане на собствена икономическа политика чрез предоставяне на данъчни облекчения и стимули. Президентът посочи, че решенията на проблемите в общините невинаги са универсални, съвсем различен е статутът на малките общини в страната, на които държавата трябва да предложи своята целенасочена подкрепа.

Той заяви, че през изминалата трудна година с комбинации от кризи кметовете са изпълнили достойно задълженията си.

"Измина една година на рекорден брой бедствия и аварии, но когато централната власт беше затруднена, вие работихте денонощно заедно с хилядите доброволци, за да помогнете на хората в беда", каза Плевнелиев.

Президентът посочи като проблеми за страната корупцията, тромавата администрация и правната несигурност.

Те блокират инвестициите и вдигат цената на правене на бизнес в държавата, посочи Плевнелиев, като отбеляза, че нереформираните сектори и системи в страната представляват сериозна заплаха.

Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата. Решението е стабилност и реформи, заяви президентът, който гарантира своята солидарност и подкрепа.

Споделяне

Още от България