Плевнелиев поканил кралица Елизабет Втора в България

Плевнелиев поканил кралица Елизабет Втора в България

Президентът Росен Плевнелиев е поканил в България британската кралица Елизабет Втора по време на посещението си в Лондон за откриването на летните олимпийски игри, съобщи БНР в събота.

Идната седмица държавният глава ще изпрати поканата си писмено. Плевнелиев е поканил у нас и херцогът на Кент - принц Едуард, който освен че е братовчед на кралицата, е и председател на Националната кралска асоциация за поддръжка на военните паметници.

Двамата ще обявят обща регионална инициатива за опазване на военните гробища. Херцогът е изказал благодарността на Англия за жертвоготовността на Пламен Петков, който спаси от удавяне английско дете, но загина.

От президентството уточняват, че Плевнелиев е разговарял още с немския си колега, с австрийския канцлер и с датския премиер. Обсъдил е и увеличаването на швейцарските инвестиции у нас с федералния канцлер на Швейцария.

Премиерът Бойко Борисов също ще посети олимпиадата в Лондон, тъй като е получил покана от британския си колега Дейвид Камерън, допълва БНР.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?