Плевнелиев посъветва Радев да стои зад законите

Всяка криза днес е породена от някой, нарушил върховенството на правата и свободите, смята отиващият си президент

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Отиващият си президент Росен Плевнелиев посъветва наследника си на поста Румен Радев всичките си решения да взема от позицията на върховенството на правилата, ценностите и морала, а в основата да стои прагматичност и реализъм. В интервю за БНР в неделя той направи равносметка на мандата си, изтичащ на 22 януари 2017 г, и заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал и че е помогнал на държавата в труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове.

"Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал", каза Росен Плевнелиев. Той повтори, че след изтичането на правомощията му няма да се върне директно в политиката.

Относно интервюто на Румен Радев от петък, в което пред френска телевизия той отново призова да отмяна на евросанкциите срещу Русия, наложени ѝ заради анексирането на Крим, държавният глава каза, че внимателно го е прочел и при предаването и приемането на президентския пост идната неделя, ще му каже своята позиция.

"Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински,  но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!", каза Плевнелиев.

Той припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд, посочи държавният глава.

"Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как  да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир", посочи президентът.

Той допълни, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

"Моя теза, която аз изказах от най-високата трибуна на планетата и то многократно, а именно ООН: "Днес ние имаме рекорден брой кризи. Всяка една от тях, която и да е, ако я проследим назад във времето, до момента, в който тя е създадена,  до момента, в който тя започва да се случва, всяка една от кризите е плод на някой, който е нарушил човешките права и свободи или върховенството на закона", заяви Плевнелиев.

Никой не иска да се връща към нова студена война, допълни той и отново разви тезата за "студен мир“, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

"Във времето на студен мир, ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат  контрол върху част от територията си! Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието  всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбраният български президент да се противопостави", заяви държавният глава пред радиото.

"Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха", допълни той.

Президентът не смята, че е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство.

"По принцип, оценката за импийчмънт, специално в този случай, дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес! Лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че спазих Конституцията. Гордея се, защото действах отговорно за България. Защо спазих Конституцията?! Защото в нея няма срок, след като бъде приключена конституционната процедура, държавният глава да назначи служебно правителство", посочи президентът.

Според него държавният глава не се нуждае от повече конституционни правомощия, тъй като у нас президентът се избира пряко от народа, а не от парламента и така "по-скоро в категорията на  силните президенти“ в ЕС.

"Същевременно, той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината!", заяви Плевнелиев.

Той каза още, че след интервюто, в което каза, че има проблем със заместника си Маргарита Попова, откакто се е срещана с Барекол https://www.mediapool.bg/prezidentat-imam-problem-s-margarita-popova-sled-kato-prie-barekov-v-kabineta-si-news258749.html, е разговарялс нея.

"Двамата с Маргарита Попова съзнаваме много добре, че над нас е и народът, и президентската институция, и Конституцията. Не ни отива, особено в последните дни от мандата, да излъчим погрешен сигнал към народа. С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно", каза той.

Според Плевнелиев Попова си е свършила работата достойно, но изтъкна, че никоя държава-членка на ЕС, освен България, няма вицепрезидент.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?