Плевнелиев пожела да е гарант за прозрачен референдум

Гражданите са "интелигентни, те се радват" и чакат информационен дебат

Президентът очаква  допитването да има силен ефект върху българската енергетика и  демокрация. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев каза, че "иска да бъде гарант, че първият референдум в демократичната история на България ще бъде прозрачен, добре направен и хората ще получат достатъчно информация."

Плевнелиев каза, че ще присъства на дебатите в парламента във връзка с референдума за АЕЦ "Белене" и ще го насрочи веднага, след като Народното събрание се произнесе.

"Независимо какъв ще е резултатът от референдума, по-важното е, че демокрацията в България ще бъде големият победител", декларира държавният глава. 

Той очаква парламентът да си свърши добре работата - да формулира добре въпроса за допитването и гражданите да бъдат добре информирани.

"Не бива да ги подценяваме. Те са интелигентни, те се радват и те очакват от политиците да им направят необходимия информационен дебат и обезпечаване, така че да имаме референдум."

"Ако искаме да правим честни и почтени парламентарни избори, със сигурност можем да направим честен и почтен референдум, важно е добре да се формулира въпросът и да информираме гражданите", каза още президентът в отговор на въпрос.

Според него дебатите по темата вече са в ход и "вълшебната дума "референдум" отпушва гражданската енергия, така че очаква допитването да има силен ефект върху българската енергетика и върху българската демокрация.

В оптимистичен дух, очевидно пренебрегвайки неимоверно сериозните изборни измами (включително и на вота "2 в 1" миналия октомври, когато бе избран за президент), долнопробното качество на информационния и политически дебат, евентуалното ангажиране на следващото правителство с проекта "Белене" при положителен вот на референдума и всички останали проблеми около това допитване, Росен Плевнелиев декларира:

"Крайно време е по толкова важна тема като енергетиката да направим прозрачен обществен дебат. Предстоят много дебати, надявам се и си пожелавам качествен дебат в парламента, много информация, много факти, нищо скрито под масата и истински и съзнателен избор на българските граждани."

Той обясни, че след като парламентът излезе с ясно решение, президентът има месец срок, в който да подпише указа и да насрочи референдум, но той очаква въпросът да бъде предвижен по бързо.

Преди ден държавният глава каза, че подкрепя електронното гласуване, лансирано от премиера Борисов, но изрази съмнение, че ще има готовност то да бъде въведено за референдума, свързан с АЕЦ "Белене". 

Президентът пръв даде тон за последния обрат в сагата с "Белене" – вместо да се преговаря с новопоявилия се частен инвеститор, да се проведе инициираният от социалистите референдум.

Споделяне

Още по темата

Още от България