Плевнелиев предлага България за китайски бизнес център

България иска да бъде домакин на следващата Среща на върха на Секретариата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа и може да я организира по най-добрия начин. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с китайския министър-председател Вън Дзябао, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

За страната ни домакинството на форума е възможност за начало на широка програма за сътрудничество с Китай на всички равнища, смята президентът.

"България е една от страните от ЦИЕ, които показаха, че са динамични и умеят да провеждат реформи. Пълна подкрепа, най-добрите условия за дейност и ниска данъчна тежест - това предлага България на китайския бизнес", посочи Плевнелиев.

Той е в Лаос за участие в деветата Среща на върха на Азиатско-европейския форум и ще направи изказване на тема "Глобално икономическо предизвикателство: споделяне на опита от финансовата криза" в първата пленарна сесия на форума, посветена на икономически и финансови въпроси. Срещата ще се проведе под надслов "Приятели за мир, партньори за благоденствие".

"Искаме да позиционираме България в Югоизточна Европа като страна за правене на бизнес, която предлага високо ниво на образование и квалификация и добри условия в сектори като енергийната ефективност, туризма, производството на храни, в агросектора и в автомобилопроизводството", каза още президентът Плевнелиев.

Китайският премиер посочи от своя страна, че в условията на икономическа и финансова криза България изповядва култура на стабилност, успя да запази отворен пазара си и предоставя добри условия на инвеститорите. Затова китайското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да стъпи и да инвестира в България, увери Вън Дзябао.

Според него България има стратегическо положение в региона и сериозните мерки за насърчаване на инвестициите заслужават висока оценка.

Българският износ за Китай възлиза на 402 милиона щатски долара за 2011 г., а само през първото полугодие на тази година достига 362 милиона щатски долара.

По-рано Плевнелиев се срещна и с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг в лаоската столица Виентян.

"България може да засили гласа на Виетнам в Европейския съюз, а Виетнам да помогне за задълбочаването на икономическото сътрудничество с Югоизточна Азия", заяви президентът Росен Плевнелиев.

България е готова да предостави черноморските и дунавските си пристанища на Виетнам за износ на европейския пазар, заяви държавният глава, цитиран от пресслужбата на президентството.

Росен Плевнелиев предложи създаването на смесени българо-виетнамски предприятия в областта на производството на храни, както и за ремонта и производството на специална продукция.

"В момента Виетнам е най-големият износител на кафе, ориз и морски продукти и България може да предложи на виетнамските производители най-ниските разходи за производство и износ на продукцията им на европейските пазари", подчерта президентът.

Според него варненското пристанище, което е най-голямото у нас, може да стане център за производство и износ за виетнамския бизнес с пресни морски продукти.

"Ако произвеждате в България, ще имате най-ниските данъчни разходи и най-високата добавена стойност", каза Росен Плевнелиев пред виетнамския премиер.

Предвижда се представители на българския бизнес да придружават държавния глава при посещението му във Виетнам през февруари догодина.

Премиерът на Виетнам посочи от своя страна, че виетнамското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да инвестира и работи в България. Като области със значителен потенциал бяха откроени също така фармацевтиката, енергетиката и енергийната ефективност, леката промишленост и селското стопанство.

България подкрепя Виетнам за подписване на Споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, стана ясно още по време на срещата.

Споделяне

Още от България