Плевнелиев предлага декларация за неприкосновеност на границите на Балканите

Снимка: БГНЕС

България ще предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Toва съобщи президентът Росен Плевнелиев след среща с албанския си колега Буяр Нишани в София.

"Страната ни разчита на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива, както и за подкрепа на основните приоритети на българското председателство на Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) - енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура; подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции; миграцията и бежанския поток", посочи Росен Плевнелиев.

Президентите са обсъдили и темата за миграционния натиск към Европа, като е общо разбирането, че само заедно страните могат да бъдат ефективни в справянето с проблема, както и че трябва да се направи разграничение между бежанци, които идват от региони с конфликти, и икономически мигранти.

Росен Плевнелиев посочи, че в следващите месеци България ще води активна външна политика за изграждане на обща позиция по справяне с миграционния натиск.

България ще търси общото сечение по темата между всички държави в региона на базата на ясни критерии, каза още Плевнелиев.

На въпрос за българското национално малцинство в Албания, което не е признато, президентът Нишани каза, че Албания е напълно открита и заинтересована да зачита правата на всяко едно малцинство.

Той обясни, че в Албания всеки гражданин има правото да заяви своята национална и религиозна принадлежност.

"Въпросът за идентифициране на национално малцинство се базира на международните конвенции и Албания е открита за прилагането на тези конвенции и на европейските стандарти. В момента, когато тези малцинства отговорят на европейските стандарти и харти, те естествено ще бъдат признати официално", каза президентът Нишани.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?