Плевнелиев предложи язовирите да се управляват с типови договори

Законови промени трябва да позволят на ДНСК да прави проверки на водоемите

Плевнелиев предложи язовирите да се управляват с типови договори

Язовирите да се управляват по типови договори, разработени от Министерството на околната среда и водите, предложи президентът Росен Плевневиев. В петък той се срещна с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който ръководи Кризисния щаб по овладяване на ситуацията след бедствията и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Според държавния глава трябват конкретни форми на договори за стопанисване, които ще се сключват между собствениците, операторите и концесионерите на язовирите. За оператори на водоемите са определите от кабинета държавните "Язовири и каскади" – за големите съоръжения, и "Напоителни системи" - за по-малките и микроязовирите.

 

Плевнелиев се обяви за спешна реформа във водния сектор и посочи, че промените в закона за водите са належащи. Той каза още, че трябва да се изясни собствеността на язовирите, кой е оператор и кой е концесионер, за да се подготви планирания регистър на язовирите и да е ясно кой носи отговорността за тях.

 

Водната реформа е важна предпоставка за договарянето между България и Европа в следващите оперативни програми за периода 2014-2020 г., каза още президентът.

 

В началото на месеца след скъсването на язовирна стена на яз. "Иваново" бе потопено харманлийското село Бисер и десет души загинаха. Тогава стана ясно, че не ясно чия собственост и отговорност са повечето язовири. Последваща проверка пък установи, че над 200 язовира се нуждаят от ремонт, а 12 са потенциално опасни.

 

Плевнелиев заяви още, че спешно трябва да се промени и Законът за устройството на територията и така държавата да обяви всички язовири за съоръжения първа категория. Това между впрочем вече бе направено и дори парламентът започна да разглежда поправките.

 

По този начин ДНСК ще има ясни правомощия да проверява строителството и ремонтите на всяко едно водно съоръжение в страната, аргументира се държавният глава.

 

Плевенлиев поиска да бъдат подготвени и промени в законите и правилата, така че да бъдат начертани системно за ясни мерки за реакция и превенция при подобни бедствия.

 

Вицепремиерът Цветан Цветанов заяви от своя страна, че очаква през тази пленарна сесия да бъде постигнат консенсус за приемането на водната стратегия.

 

България няма водна стратегия, а подготовката ѝ тече от години. Тя бе обявена за приоритет и от ГЕРБ, но до момента няма резултати.

 

Той съобщи, че дигата в Свиленград вече е възстановена и сега усилията са концентрирани в укрепване на дигите на територията на община Харманли и Любимец, за да може те да поемат увеличените водни обеми при предстоящото снеготопене.

 

Той припомни, че Министерският съвет е отпуснал близо 14 млн. лв. от за ликвидиране на последиците от бедствията и съобщи,че се чакат и протоколите от местната власт в засегнатите райони по Черноморието, за да бъдат осигурени средства за ликвидиране на последиците от бедствието.


Президентът Росен Плевнелиев благодари на всички български граждани, които независимо с колко, подкрепиха в тежките моменти хората от с. Бисер и от региона и заяви, че се гордее,че е президент на народ, който в тежък момент е солидарен и помага.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?