Плевнелиев предупреди за цената, която политиците биха платили заради агресията

Ако политическите лидери отново се върнат към агресия и политическо противопоставяне, всеки от тях ще плати много висока политическа цена, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на заканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за "война до дупка" и "реваншизъм" на БСП и ДПС.

Плевнелиев коментира, че Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) е задал посока на "разум и диалог, а не на политическо противопоставяне, посока на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи".

Той добави, че очаква в следващите седмици да види подхода на политическите лидери - дали ще работят за диалог и стабилност или към политическо противопоставяне.

"Държавният глава не може да каже на парламента кои закони още трябва да минат в оставащите дни на мандата му, не мога да кажа на правителството коя точно да бъде кандидатурата за еврокомисар, или какво точно да правят по "Южен поток", при
положение че тръбите вече са на пристанището в Бургас. Затова и правителството, и парламентът трябва да бъдат на висотата на своята отговорност", продължи Росен Плевнелиев пред журналисти в град Раковски, където бе на посещение.

Той отказа да коментира номинациите си за служебното правителство.

"Рано е да говорим. За мен не са важни към момента точните кандидатури, а подходът - спомнете си, че през 2013 г. бях оставен в пълна изолация, всички политически лидери ме
изоставиха и аз трябваше сам да правя служебно правителство", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

"Аз ще бъда на висотата на своята отговорност, ще нося отговорност пред президентската институция, пред Конституцията и пред нацията и с подхвърляне на кандидатури няма да стане. Ще посоча министър-председателя и ще сложа подписа си за всеки един от министрите. Аз съм президент, но съм и инженер - свикнал съм да си върша работата добре и като пипна нещо, да го направя да работи по-добре, а не да го развалям", каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?