Плевнелиев: Президентът не бива да е властови център

Плевнелиев: Президентът не бива да е властови център

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) предупреди сегашния държавен глава Румен Радев да не опитва да се превръща във властови център, защото това би било грешка.

"Усетих като че ли желание от Румен Радев да позиционира президентската институция като властови център. Това ще е голяма грешка. Президентството не бива да е властови център, а център на баланса", каза Плевнелиев пред радио “Дарик“.

Той не одобри и препирнята между Радев и Цветан Цветанов (ГЕРБ) по повод избора на нов военен самолет.

"Президентът трябва да може да се отнася уважително с всеки депутат, защото те са избрани от народа", допълни Плевнелиев.

Той повтори позицията си в подкрепа за купуването на изтребители Ф-16 с аргумента, че останалите държави-партньори от НАТО ги ползват и ще са съвместими с техните армии.

"Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля и да запази националната сигурност. На Ф-16 може да закачите всичко, на "Грипен" - не", каза Плевнелиев.

Той допълни, че няма нищо против употребяваните самолети, тъй като цял живот си бил купувал употребявам "Фолксваген" и "Ауди", които били хубави коли.

Преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че правителството ще подкрепи купуването на изтребител, но само ако се купи нов самолет.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?