Плевнелиев: Президентът Радев ще остане в историята като изцяло провален

снимка БГНЕС

"Мандатът на Румен Радев ще остане в историята като изцяло провален", коментира президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) в ефира на проправителствената Нова тв.

"Това, което се случва, сме го виждали и преди - граждани протестират, доколкото това се случва по един демократичен начин, не е проблем. В протестите участват и политици - това също е нормално. Провокатори също сме виждали, полицията трябва да действа. Големият проблем е в действията на президента Радев. Той каза в обръщението си: "Всяко упорство увеличава риска от хаос". И затова нека посочим човека, който търси хаоса днес в държавата и това е президентът Радев. Нека посочим политика, който търси конфронтацията, размахвайки юмруци пред президентството и това е президентът Радев. Имам своето обяснение за неговите действия, които са изключително деструктивни и опасни. Защото държавният глава трябва да търси съгласие и помирение в обществото, а не хаос. Трябва да търси диалог, докато Радев търси конфронтацията", коментира Плевнелиев.

През юни 2013 година президентът Плевнелиев свали доверието си от правителството на БСП и ДПС с министър-председател Пламен Орешарски след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава Плевнелиев подкрепи граждански протести срещу ДПС и Пеевски, като обясни, че "арогантното поведение на управляващите е било видяно от народа, пред когото е била напревана ярка демонстрация на политически сделки".

"Днешният ден бе символ на порочен модел, който,за съжаление, не показва, че ще си отиде скоро", обясни тогава Плевнелиев. Сега гражданите протестират, защото този порочен модел наистина не си отиде, а президентът Румен Радев поиска оставката на правителството на ГЕРБ и главния прокурор . Росен Плевнелиев го обвинява в "конфронтационни действията по всички фронтове".

"Вече си даваме сметка - изминаха четири години от този мандат и мандатът на президента Радев ще остане в историята като първият изцяло провален мандат на държавен глава в България. Никакви приоритети, никаква ангажираност към различни каузи, никаква външна и вътрешна политическа дейност. Никакви резултати. Управлението му беше само общи приказки, плюене по институциите, парламента, правителството и по България. Радев разбира това, умен е и вижда, че мандатът му е към края си и няма какво да отчете. Именно заради това той ще заложи всичко оттук нататък в оставащите до избори месеци, за да търси конфронтацията. Това е неговата последна карта - битката и той ще я води по всички възможни фронтове", поясни Росен Плевнелиев и посочи, че който няма кауза, има нужда от война.

Плевнелиев посъветва Радев, след като говори за върховенството на закона, да знае, че то се крепи на институции и правила.

"Румен Радев не е първият, който е проверяван от прокуратурата. Аз бях 2 години подложен на тежки проверки. Президентът Първанов също. Действията на Радев ни подсказват, че крие нещо. Той отказва да съдейства на прокуратурата, а търси оставки. Нито един друг държавен глава, не е действал така. Той е загърбил всички правила на демократичната държавност", поясни Плевнелиев.

Всъщност, противоконституционната проверка на Плевнелиев от прокуратурата на Сотир Цацаров през 2014 година продължи само няколко дни. Тогава групата на ГЕРБ излезе с декларация, че държавното обвинение репресира президента. Цацаров разпореди прекратяване на проверката в момента, в който се разшумя за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България