Плевнелиев призова да се преодолее конфронтацията между партийните лидери

"Служебното правителство работи за произвеждането на свободни и честни избори, но не по-малка отговорност за прозрачността на изборния процес носят политическите партии, които се борят за доверието на българските граждани“. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в четвъртък на "Дондуков“ 2 с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитиран от президентския прессекретариат.

ПАСЕ ще бъде сред наблюдателите на предсрочните парламентарни избори у нас на 5 октомври.

Държавният глава Росен Плевнелиев е посочил, че със своето поведение в предизборната кампания, политическите сили оказват силно влияние върху обществените настроения.

"За България е особено важно да преодолее крайното противопоставяне и междуличностната конфронтация между партийните лидери през последните две години. Това може да бъде постигнато само чрез съгласие по важните за обществото реформи в сферата на енергетиката, здравеопазването и пенсионната реформа и само така можем да очакваме стабилност и висок икономически растеж“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът е запознал представителите на ПАСЕ с предприетите мерки за гарантиране на честността на изборния процес.

"Постигнати са конкретни резултати и вече бяха задържани лица, уличени в опити за купуване на гласове“, е посочил държавният глава.

Правото на участие на българските граждани в изборния процес, независимо дали живеят в страната или в чужбина е гарантирано от Конституцията и ще бъде уважено, е отбелязал още президентът. За първи път след демократичните промени ще бъдат открити толкова много избирателни секции в чужбина – 428 в 59 страни, в отговор на заявеното желание за участие в изборите от сънародниците ни зад граница.

На срещата представителите на ПАСЕ са отправили към държавния глава редица въпроси, свързани със състоянието на банковата система, възможностите на етническите малцинства да участват в изборния процес, перспективите за подобряване на Изборния кодекс и други.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?