Плевнелиев призова от Ню Йорк политиците да се обединят около приоритети

Плевнелиев призова от Ню Йорк политиците да се обединят около приоритети

Българските политици трябва да могат да се обединяват около важните национални приоритети, заяви президентът Росен Плевнелиев при срещата си с българската общност в САЩ, съобщиха от прессекретариата на президента.

В първия ден от работното си посещение в САЩ държавният глава разговаря в Ню Йорк с представители на българската общност. Той е в Ню Йорк за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев изрази надежда за бързо сформиране на правителство след предсрочните парламентарни избори, което да пристъпи към осъществяването на очакваните от обществото реформи.

"Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница", посочи държавният глава.

По думите му политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация.

Той се ангажира да продължи да работи за провеждането на повече национални допитвания по важни за българските граждани теми. Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран, каза държавният глава.

"В България няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път", каза още Плевнелиев.

Той благодари на живеещите в САЩ наши сънародници за съхраняването на националните традиции и активните им връзки с България. Според президента българската общност може да допринесе още повече за развитието на отношенията между страната ни и САЩ. Заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион България става все по-привлекателен партньор за инвестиции и за откриването на производствени мощности, заяви президентът.

Всеки, който желае да инвестира в България, е добре дошъл, каза още Росен Плевнелиев. Президентът открои усилията, които се полагат за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии. Държавният глава припомни още, че страната ни вече работи за създаването на своя първи технологичен парк.

По време на срещата българите в САЩ поискаха от президента Плевнелиев да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ и поставиха редица въпроси, свързани със ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.

По-рано през деня президентът Плевнелиев присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива "Клинтън 2014".

Споделяне

Още от България