Плевнелиев призова партиите в НС да работят заедно

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че парламентарно представените партии трябва да се обединят в "търсенето на общи решения, които да отговорят на очакването на гражданите за прозрачност и справедливост при решаването на въпроси като промяната на Изборния кодекс, реформите в енергетиката и сектор "Сигурност"".

В сряда държавният глава прие министъра по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън.

 

"Моя отговорност като държавен глава e да продължа да търся диалог и консенсус за намирането на изход от днешната политическа криза в България. Вярвам, че ситуацията налага подобно отговорно отношение и от страна на всички институции, и от лидерите на политическите партии", посочи Плевенелиев, цитиран от своята пресслужба.

 

Той каза, че след 20 дни на безпрецедентни протести най-доброто решение е политиците да протегнат ръка към гражданското общество и да се вслушат в отправените ясни послания.

 

Държавният глава обяви преди десетина дни, че започва консултации с партиите за изход от кризата, но до момента няма официална информация за хода им.

 

Плевнелиев отбеляза пред Лидингтън и решимостта на страната ни да продължи модернизацията на своята атомна електроцентрала в Козлодуй, както и да реализира потенциала на интерконекторната връзка между България и Гърция за доставка на каспийски газ.

 

"Готовността на Азербайджан да доставя газ за България дава гаранции за енергийна диверсификация и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика", каза Росен Плевнелиев.

 

Лидингтън от своя страна заяви, че социалната система на Великобритания е в процес на реформа, но промените по никакъв начин няма да създадат дискриминационен режим спрямо гражданите на отделните държави-членки на ЕС.

 

"България ще настоява за принципна позиция на своите европейски партньори, която да отчита факта, че българските граждани не представляват заплаха както за трудовия пазар, така и за социалните системи на държавите в Европа", отбеляза президентът.

 

Държавният глава и министър Лидингтън потвърдиха подкрепата на България и Великобритания за процеса на разширяване на ЕС.

 

Обща е оценката, че присъединяването на Хърватия към Съюза и постигнатото споразумение между Сърбия и Косово са добри примери и създават благоприятни предпоставки за реализацията на европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

 

"Очакваме конструктивно отношение и конкретни действия и от страна на Македония за развитие на добросъседските отношения с България, което да даде нов тласък на процеса на европейска интеграция", каза още държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България