Плевнелиев призова прокуратурата да покаже всичко, свързано с "тефтерчето" на Златанов

Президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата да покаже цялата информация за прословуто "тефтерче" на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

"Моят апел към прокуратурата е: моля, покажете всичко, защото това, че някой си служител в някаква комисия е решил да не се произнесе по същество, всъщност не облагодетелства, а точно обратното - ощетява българския президент. Повече от ясно е, че той не е бил в конфликт на интереси. Докажете го и го кажете публично!", заяви държавният глава.

Преди ден прокуратурата предаде на съд Филип Златанов, но делото ще се води, без да обхване всички случаи от "тефтерчето".

Прокуратурата смята, че той е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Прокуратурата смята Филип Златанов за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавният глава е извлякъл облага. Така на президента са му били спестени имиджовите щети, смятат от Софийската градска прокуратура. "Самият Плевнелиев обаче няма никакво отношение към действия на Златанов", допълниха пред Mediapool от прокуратурата.

Преди две седмици Комисията за конфликта на интереси в новия си състав излезе с официално съобщение, че Росен Плевнелиев не е в конфликт на интереси. От публикуваното съобщение се разбира, че прекратяването на проверката е укривано една година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?