Плевнелиев призова за прозрачно и ефективно правосъдие

Президентът оцени високо мандата си: Не обещах всичко, но получих доверие

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев за пореден път призова да бъдат положени сериозни усилия за гарантирането на прозрачно и ефективно правосъдие и добави, че се надява, че това ще е основен приоритет и за следващия държавен глава.

В понеделник Плевнелиев отчете свършеното през мандата си пред поредното издание на инициативата "Младежка визия за развитие на България", която се провежда под неговата егида.

"Ако имаш много приоритети, всъщност нямаш нито един. Ако един политик обещава всичко, само и само за да бъде избран, той не е честен с избирателя и не работи за доверието на гражданите. Аз не обещах всичко, но получих доверие благодарение на реализираните приоритети", заяви президентът.

Сред изпълнените си обещания той посочи референдум, нови закони за специалните служби, националната програма за развитие "България 2020" и провеждането на Съвет на президентите.

Сред успехите на управлението си държавният глава открои още "надграждане на инициативи на предишни президенти, както и реализирането на нови, нов подход в енергетиката, енергийна ефективност, енергийна либерализация".

"Енергийната ефективност, либерализацията и независимостта помогнаха както на икономиката, така и на хиляди домакинства, а секторите на информационно-комуникационните технологии, автомобилостроенето и аутсорсинга създадоха десетки хиляди нови работни места през последните години",посочи Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза като стратегически приоритети модернизацията и доброто усвояване на европейските средства и отчете постигнатите високи резултати.

"Работихме успешно за създаването на първата иновационна екосистема в региона", каза още президентът и отбеляза значението на София Тех Парк за привличането на инвестиции с висока добавена стойност в страната и региона.

Той припомни още, че не е назначавал бивши агенти на Държавна сигурност за дипломатически представители на страната ни зад граница.

Президентът припомни и новите инициативи, които стартирал в рамките на мандата си - "Младежка визия за развитието на България", "Ден на отворените врати" в президентската институция, ежегодния "Месец на политическите консултации" с парламентарно представените политическите сили и "Съвета на президентите", който утвърди принципа на приемственост в дейността на президентската институция.

Плевнелиев изрази и надежда, че тези инициативи ще продължат да бъдат развивани и в бъдеще така, както по време на неговия мандат бяха продължени и надградени добри традиции на други президенти като "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта".

Форумът в Техническия университет в София започна с минута мълчание в знак на съпричастност към пострадалите от трагедията в с. Хитрино и с апел за солидарност и подкрепа.

"Вашият глас - гласът на младите и на образованите българи трябва да се чува ясно и отчетливо навсякъде в държавата. Вие сте символ на промяната, вие сте символ на бъдещето, каза президентът пред участниците във форума", каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?