Плевнелиев призова за всенароден молебен

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова българите да "помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни".

В четвъртък държавния глава се срещна с представители на Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет, Обединените евангелски църкви, след което съобщи, че по негова инициатива в петък, събота и неделя ще бъдат отслужени молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ.

"Ще застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие. Нека да се помолим с търпение и човешко достойнство да преминем през тази социална и политическа криза. Нека да се обърнем към силата на храма и към силата на духовността и да се помолим за помирение. Трябва ни солидарност - лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек”, каза президентът.

Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение в нарасналия брой самозапалвания и вълната от самоубийства.

"Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че в ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институциите, вярата е много важна.

"Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през криза. Вярата ни е запазила като народ през вековете, тя и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и бъдещето си”, каза Росен Плевнелиев.

Той добави, че в България има силна толерантност и взаимно уважение между различните религиозни общности.

"Това ме кара да бъда толкова позитивно настроен, че ще минем по достоен начин през трудните моменти”, заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още от България