Плевнелиев призова за всенароден молебен

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова българите да "помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни".

В четвъртък държавния глава се срещна с представители на Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет, Обединените евангелски църкви, след което съобщи, че по негова инициатива в петък, събота и неделя ще бъдат отслужени молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ.

"Ще застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие. Нека да се помолим с търпение и човешко достойнство да преминем през тази социална и политическа криза. Нека да се обърнем към силата на храма и към силата на духовността и да се помолим за помирение. Трябва ни солидарност - лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек”, каза президентът.

Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение в нарасналия брой самозапалвания и вълната от самоубийства.

"Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че в ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институциите, вярата е много важна.

"Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през криза. Вярата ни е запазила като народ през вековете, тя и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и бъдещето си”, каза Росен Плевнелиев.

Той добави, че в България има силна толерантност и взаимно уважение между различните религиозни общности.

"Това ме кара да бъда толкова позитивно настроен, че ще минем по достоен начин през трудните моменти”, заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?