Предизборната кампания започна

Плевнелиев призова за ясни и изпълними ангажименти без компроматна война

Политиците да върнат доверието на гражданите, загубилите да поздравят победителите

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да поемат ясни ангажименти, които могат да изпълнят, да работят за възстановяването на доверието в политиката и държавността и да не залагат на компроматна война и черен пи ар по време на предизборната кампания. 

 

В петък държавният глава отправи обръщение по повод началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 12 май.

 

"Почти четвърт век измина от промените през 1989 година, когато страната ни пое по своя демократичен път на развитие. Днес, години по-късно, все още много българи са на мнение, че политиката е "мръсна работа”, че в политиката се случват странни компромиси, а процесите се движат от задкулисни договорки. А политиката на практика е нещо друго - в демократичния свят тя дава възможност да се генерират добрите решения и създава правилата, по които се развива обществото. Иска ми се да вярвам, че като народ сме извървели голяма част от своя път към утвърждаването на ценностите и принципите на демокрацията. Нека и политиците покажат, че са част от този процес. Затова и политическият дебат в кампанията трябва да се фокусира върху реалния дневен ред на обществото, върху реалните проблеми на хората", посочи президентът.

 

Той заяви, че "за всички трябва да е ясно, че българският народ очаква промяна".

 

"Това е първото ми послание към участниците в политическата надпревара – чуйте хората, адресирайте проблемите им, предложете решения и поемете ясни ангажименти", заяви Плевенлиев.

 

38 партии и 7 коалиции официално влизат в кампанията

От петък започва официално едномесечната предизборна кампания, с която политическите партии ще се опитат да спечелят вота на българските граждани на 12 май.

38 партии и 7 коалиции от партии ще участват в предсрочните парламентарни избори. В ЦИК за вота бяха регистрирани около 70 формации, но някои от тях не издигнаха свои листи.

По-голямата част от партиите вече представиха водачите си на листи в 31-те избирателни района на страната.

До този момент в Централната избирателна комисия (ЦИК) са подадени заявления и списък с повече от 7200 кандидати за народни представители, регистрирани от политическите партии и коалиции.

ЦИК вече изтегли номерата, с които политическите кандидати ще бъдат посочени в изборната бюлетина.

ГЕРБ е поставен на 15-о място в бюлетината, БСП - на 5-то ДСБ – 27-мо, Движение България на гражданите – 33-то, ДПС – 40-то.

 

 

Вторият му апел към участниците в изборната надпревара е да се работи за доверие.

 

"Само така ще излезем от социалната и политическа криза, в която се намираме. Доверието се печели трудно - изисква честен и открит диалог с хората, постоянни и целенасочени действия. Предстоящата предизборна кампания дава на всички политически партии и коалиции възможност да задълбочат този процес и да заздравят връзката избирател – политик. Да изпълним демокрацията със съдържание за обикновения човек – той да повярва, че е важен, че политиците го чуват, че държавата и институциите работят за него", каза Плевнелиев.

 

Президентът призова партиите да не обещават всичко, а само това, което реално могат да изпълнят.

 

"Това е начинът да се върне доверието на гражданите в политиците и в институциите... Българското общество вече има своя следизборен опит, който за съжаление беше изграден върху пирамидата на по-скоро неизпълнените, отколкото на изпълнените обещания. Убеден съм, че народът ни е придобил специфична сетивност, която му позволява лесно да отсее популизма от реално изпълнимите ангажименти. Този усет му помага да разграничи партизанските битки от войната за просперитета и дългосрочното развитие на нацията. Хората ще дадат своето доверие на тези, които точно посочат проблемите и предложат реалистични и изпълними обещания", посочи Плевнлиев.

 

Той призова към отговорно поведение и отношение на политическите партии, които се надява да са разчели посланията на гражданите.

 

"Призовавам към отговорна и позитивна политическа кампания. Компроматната война не е решение. Черният ПР и компроматите няма да впечатлят българския избирател. Истински ще го впечатли обаче едно градивно политическо съревнование, основано на сблъсък на идеи, програми и управленски решения. Нашата голяма отговорност днес е да върнем доверието на гражданите към механизмите на държавността. Нека покажем, че доверието на гражданите се базира на общество със зряла политическа култура и имаме самочувствие, че заедно можем да решим проблемите си", заяви още Плевнелиев.

 

Той каза, че предстоящите избори са "възможност да зададем посоката, в която искаме да поеме България".

 

"С гласа си ние определяме приоритетите, изразяваме претенцията си към управляващите. Нека да покажем на всички нивото на зрялост, до което сме достигнали, привързаността си към европейските ценности и желанието си да надградим демократична и правова държава. Единственият път към това са демократичните избори", посочи Плевнелиев.

 

По-рано в петък той коментира още, че трябва да "направим така, че този, който ще изгуби изборите, да стисне ръката на победителите".

 

"Убеден съм, че политическите партии постигнаха добър консенсус в приемането на последните текстове на Изборния кодекс. Това е добър закон, който надгради един нелошо работещ закон, какъвто беше предишният изборен кодекс. Изборният борд е

един допълнителен механизъм в подкрепа на организационната подготовка и провеждането на изборите. Радвам се много на тази идея, тя върши добра работа", посочи Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?